Intel zet in op vloeistofkoeling voor AI

intel

Intel mikt op vloeistofkoeling voor zijn nieuwen Gaudi3 AI-accelerators. Het is daartoe een samenwerking aangegaan met Vertiv, dat reeds een serie vloeistofkoelingen in het portfolio heeft en bovendien onlangs een immersion cooling-startup overnam.

AI- en High Performance Computing (HPC) toepassingen genereren significant meer warmte dan traditionele systemen. Naarmate deze toepassingen evolueren, neemt de warmteproductie toe, wat leidt tot een groeiende behoefte aan efficiëntere en milieuvriendelijkere koelmethodes. Vloeistofkoeling komt hierbij naar voren als een veelbelovende oplossing.

De Gaudi3 AI-accelerator markeert een nieuwe fase voor Intel in AI-computing. Deze accelartors ondersteunen zowel vloeistofgekoelde als luchtgekoelde servers. Deze veelzijdigheid wordt mogelijk gemaakt door Vertiv's pumped two-phase (P2P) koelinfrastructuur. Deze vloeistofgekoelde oplossing is in staat om tot 160 kW aan warmte af te voeren met koelwater variërend van 17°C tot 45°C.

Naast vloeistofkoeling biedt de Gaudi3 dus ook ondersteuning voor luchtgekoelde servers. Deze zijn getest voor een warmtebelasting tot 40 kW.

De P2P-koeloplossing biedt diverse voordelen, zoals hergebruik van warmte, koelen van warm water, benutten van vrije luchtkoeling en een vermindering van de Power Usage Effectiveness (PUE), Water Usage Effectiveness (WUE) en de Total Cost of Ownership.

Devdatta Kulkarni, principal engineer & lead thermal engineer bij Intel, onderstreepte bij de aankondiging het belang van prestatievermogen, kosten en energie-efficiëntie in AI-workloads. De samenwerking met Vertiv en andere partners is cruciaal voor het ontwikkelen van een innovatieve koeloplossing die datacenters helpt hun duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Lees ook
Telefónica kiest Submer vloeistofkoeling om uitstoot van datacenter te verminderen

Telefónica kiest Submer vloeistofkoeling om uitstoot van datacenter te verminderen

Telefónica heeft een stap gezet naar het verduurzamen van zijn digitale infrastructuur door de vloeistofkoelingstechnologie van Submer te implementeren in haar Bellas Vistas-datacenter. Deze stap heeft tot doel de energie-efficiëntie met 50% te verhogen, waardoor de koolstofuitstoot en de algehele milieuvoetafdruk van datacenters drastisch worden1

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv heeft aangekondigd dat dochterondernemingen van het bedrijf een definitieve overeenkomst hebben gesloten om alle aandelen van CoolTera te verwerven. Dit is een leverancier van liquid cooling-oplossingen voor datacenters.