Eindhovense onderzoekers boeken glasvezelrecord

glasvezel-japan-eindhoven-2023

Een team van Japanse, Italiaanse en Nederlandse wetenschappers, waaronder onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een opmerkelijke doorbraak bereikt in de wereld van glasvezeltechnologie. Ze hebben een nieuwe mijlpaal gezet door een transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde te realiseren via een enkele glasvezel. Dit resultaat verdubbelt het vorige wereldrecord van 10,66 petabits, dat door hetzelfde team was gerealiseerd.

Deze prestatie werd bereikt door de integratie van twee technologieën: large-scale space division multiplexing (SDM) en multi-band wavelength-division multiplexing (WDM). De onderzoekers gebruikten een transmissiebandbreedte van 18,8 Terahertz, een aanzienlijke toename in vergelijking met traditionele methoden.

De techniek combineerde multi-band WDM en multi-core, multi-mode SDM-technologieën met behulp van een multi-band compatibele MIMO-ontvanger. Dit resulteerde in 750 WDM golflengtekanalen, waarvan 293 in de S-band en 470 in de C- en L-banden. Deze combinatie was cruciaal voor het bereiken van de benodigde bandbreedte van 18,8 THz voor het optische signaal.

De experimenten toonden aan dat de capaciteit voor optische signaaltransmissie per core varieerde tussen minder dan 0,3 en maximaal 0,7 petabit per seconde. Dit leidde tot de gecombineerde transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde over een enkele glasvezel.

De onderzoekers zijn van plan om hun experimenten voort te zetten. Hierbij overwegen ze het gebruik van multimode glasvezels (MCF’s), die weliswaar grote multi-band MIMO-ontvangers vereisen, maar potentieel kunnen leiden tot nog hogere transmissiesnelheden.

Meer over
Lees ook
Fiber Vakdag: Communicatie en automatisering belangrijk bij aanleg zakelijk glasvezel

Fiber Vakdag: Communicatie en automatisering belangrijk bij aanleg zakelijk glasvezel

Leveranciers van zakelijk glasvezel moeten er hard aan trekken om levertijden van bestelde verbindingen in lijn te krijgen met de verwachtingen van klanten en ICT-partners. Tegelijkertijd is het belangrijk dat wholesale partners en eindklanten een reëel beeld hebben van de aanleg van glasvezel. Dit waren de belangrijkste conclusies van het discuss1

IDLab ontwikkelt optical receiver die 2000 Gbps per kanaal in datacenters mogelijk maakt

IDLab ontwikkelt optical receiver die 2000 Gbps per kanaal in datacenters mogelijk maakt

Tijdens de Europese Conferentie over Optische Communicatie (ECOC) die deze week in Glasgow plaatsvindt, presenteert een team van onderzoekers van IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de Universiteit van Gent, een optische ontvanger die een brute datatransmissiesnelheid van 200 Gbps behaalt.

Janarthanan Sundaram, Bright Access, nieuwe voorzitter FCA

Janarthanan Sundaram, Bright Access, nieuwe voorzitter FCA

“Met het accepteren van het voorzitterschap van de Fiber Carrier Association, kan ik mijn passie voor de branche goed combineren met mijn wens om ook op te komen voor andermans belang. Mijn connecties in het maatschappelijke en politieke veld gaan daarbij ook zeker een handje meehelpen”.