IDLab ontwikkelt optical receiver die 2000 Gbps per kanaal in datacenters mogelijk maakt

photo optical receiver_0

Tijdens de Europese Conferentie over Optische Communicatie (ECOC) die deze week in Glasgow plaatsvindt, presenteert een team van onderzoekers van IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de Universiteit van Gent, een optische ontvanger die een brute datatransmissiesnelheid van 200 Gbps behaalt.

Deze prestatie is mogelijk gemaakt door de combinatie van een SiGe BiCMOS geïntegreerd circuit en een silicon photonics germanium fotodetector. Deze samenstelling levert niet alleen een hogere snelheid op, maar biedt ook schaalbaarheid.

Volgens Peter Ossieur, programmanager voor high-speed transceivers bij imec’s IDLab en professor aan de Universiteit van Gent, opereren de huidige optische datacommunicatie transceivers op snelheden tot 800 Gbps, door bijvoorbeeld acht kanalen van 100 Gbps te gebruiken. Door de kanaalcapaciteit te verdubbelen naar 200 Gbps zorgt dit voor een vermindering van de complexiteit, kosten en energieverbruik van de transceivers.

De innovatie van het team is gelegen in de co-integratie van een SiGe BiCMOS transimpedantieversterker met een silicium-fotonica Ge fotodetector. Dit maakt de technologie niet alleen sneller, maar dankzij het gebruik van mainstream SiGe BiCMOS, ook schaalbaarder en daardoor betaalbaarder in vergelijking met alternatieven zoals InP-elektronica.

Joris Van Campenhout, fellow en programmadirecteur optische I/O bij imec, benadrukte dat deze nieuwe optische ontvanger een van de vele stappen is die imec neemt om zijn silicium-fotonica-platforms klaar te stomen voor de veeleisende toepassingen van 200 Gbps en daarbuiten. Het team illustreerde hun resultaten met een opstelling van een silicium-fotonica Ge fotodetector van imec’s geïntegreerd silicium-fotonica platform (iSiPP), gericht op de telecom, datacom en medische diagnostische industrieën.

Meer over
Lees ook
Technisch dienstverlener Unica neemt  Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt het bedrijf Eljes Infrastructurele Projecten over dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1