Eindhovense onderzoekers boeken glasvezelrecord

glasvezel-japan-eindhoven-2023

Een team van Japanse, Italiaanse en Nederlandse wetenschappers, waaronder onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een opmerkelijke doorbraak bereikt in de wereld van glasvezeltechnologie. Ze hebben een nieuwe mijlpaal gezet door een transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde te realiseren via een enkele glasvezel. Dit resultaat verdubbelt het vorige wereldrecord van 10,66 petabits, dat door hetzelfde team was gerealiseerd.

Deze prestatie werd bereikt door de integratie van twee technologieën: large-scale space division multiplexing (SDM) en multi-band wavelength-division multiplexing (WDM). De onderzoekers gebruikten een transmissiebandbreedte van 18,8 Terahertz, een aanzienlijke toename in vergelijking met traditionele methoden.

De techniek combineerde multi-band WDM en multi-core, multi-mode SDM-technologieën met behulp van een multi-band compatibele MIMO-ontvanger. Dit resulteerde in 750 WDM golflengtekanalen, waarvan 293 in de S-band en 470 in de C- en L-banden. Deze combinatie was cruciaal voor het bereiken van de benodigde bandbreedte van 18,8 THz voor het optische signaal.

De experimenten toonden aan dat de capaciteit voor optische signaaltransmissie per core varieerde tussen minder dan 0,3 en maximaal 0,7 petabit per seconde. Dit leidde tot de gecombineerde transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde over een enkele glasvezel.

De onderzoekers zijn van plan om hun experimenten voort te zetten. Hierbij overwegen ze het gebruik van multimode glasvezels (MCF’s), die weliswaar grote multi-band MIMO-ontvangers vereisen, maar potentieel kunnen leiden tot nog hogere transmissiesnelheden.

Meer over
Lees ook
AMS-IX introduceert samen met andere exchanges 100G LR-1

AMS-IX introduceert samen met andere exchanges 100G LR-1

Met de toenemende vraag naar hogere bandbreedte en betere prestaties in het achterhoofd, introduceert een groep van bekende Internet Exchanges een nieuwe generatie optische transceivers, 100G LR-1. Deze transceivers zijn ook wel bekend als ‘LR’. Aan de initiële uitrol doen DE-CIX, LINX, AMS-IX en BCIX mee. Zij implementeren deze technologie als ee1

Stichting FttX Certificering heeft eerste certificaat uitgewerkt en getest

Stichting FttX Certificering heeft eerste certificaat uitgewerkt en getest

De stichting FttX Certificering heeft haar eerste certificaat uitgewerkt en getest in een pilot. Met de branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals wil de stichting het vakmanschap en de kwaliteit van de glasvezelinfrastructuur voor de toekomst borgen.

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

De NAVO richt de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell. Deze zal gaan werken vanaf het hoofdkantoor van de defensie-organisatie. Het centrum gaat advies leveren over het beveiligen van onderzeese infrastructuur van NAVO-lidstaten. Ook deelt het best practices met zowel militaire als civiele belanghebbenden. Dat meldt NAVO-secretaris-g1