Eindhovense onderzoekers boeken glasvezelrecord

glasvezel-japan-eindhoven-2023

Een team van Japanse, Italiaanse en Nederlandse wetenschappers, waaronder onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een opmerkelijke doorbraak bereikt in de wereld van glasvezeltechnologie. Ze hebben een nieuwe mijlpaal gezet door een transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde te realiseren via een enkele glasvezel. Dit resultaat verdubbelt het vorige wereldrecord van 10,66 petabits, dat door hetzelfde team was gerealiseerd.

Deze prestatie werd bereikt door de integratie van twee technologieën: large-scale space division multiplexing (SDM) en multi-band wavelength-division multiplexing (WDM). De onderzoekers gebruikten een transmissiebandbreedte van 18,8 Terahertz, een aanzienlijke toename in vergelijking met traditionele methoden.

De techniek combineerde multi-band WDM en multi-core, multi-mode SDM-technologieën met behulp van een multi-band compatibele MIMO-ontvanger. Dit resulteerde in 750 WDM golflengtekanalen, waarvan 293 in de S-band en 470 in de C- en L-banden. Deze combinatie was cruciaal voor het bereiken van de benodigde bandbreedte van 18,8 THz voor het optische signaal.

De experimenten toonden aan dat de capaciteit voor optische signaaltransmissie per core varieerde tussen minder dan 0,3 en maximaal 0,7 petabit per seconde. Dit leidde tot de gecombineerde transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde over een enkele glasvezel.

De onderzoekers zijn van plan om hun experimenten voort te zetten. Hierbij overwegen ze het gebruik van multimode glasvezels (MCF’s), die weliswaar grote multi-band MIMO-ontvangers vereisen, maar potentieel kunnen leiden tot nog hogere transmissiesnelheden.

Meer over
Lees ook
Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1

Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

De nieuwe normen van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) voor het Flexibele Optische Transportnetwerk (FlexO) voorzien in gegevensoverdracht met snelheden van 400 tot 800 gigabit per seconde (Gbit/s). De nieuwe normen bevatten ook functies voor regeneratie om het bereik van FlexO uit te breiden en een nieuwe klasse van Ethernet-geoptimal1