Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

MicrosoftMOU

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Microsoft en PNNL hebben een nieuw materiaal voor accu's ontwikkeld, waarbij high-performance computing (HPC) en kunstmatige intelligentie (AI) zijn ingezet. Dit onderzoek, uitgevoerd met behulp van Azure Quantum Elements-dienst, heeft geleid tot de identificatie van een materiaal dat het lithiumgebruik in batterijen potentieel met 70 procent kan verminderen.

Dit is om meerdere redenen belangrijk nieuws voor datacenters. Allereerst leidt het tot een vermindering van de afhankelijkheid van lithium. Dit is een schaarse en dure grondstof. Door de afhankelijkheid van lithium te verminderen, kunnen de kosten en de ecologische voetafdruk van de batterijproductie voor datacenters aanzienlijk worden verlaagd. Traditionele lithium-ion batterijen hebben bovendien risico's als brandgevaar en explosies. Een nieuw batterijmateriaal kan de veiligheid in datacenters verbeteren.

Daarnaast draagt de ontwikkeling van batterijen met minder lithium bij aan duurzamere energieopslagoplossingen. Hoewel het onderzoek zich momenteel richt op het verminderen van lithiumgebruik, kan het ook leiden tot batterijen met verbeterde prestaties en capaciteit, wat cruciaal is voor de energie-eisen van moderne datacenters.

De rol van AI en HPC

De inzet van AI en HPC was cruciaal in dit onderzoek. Door 32 miljoen anorganische materialen te analyseren en deze te reduceren tot 18 veelbelovende kandidaten, toont dit project de kracht van technologische innovatie in het versnellen van wetenschappelijk onderzoek. Dit benadrukt ook het potentieel van quantum computing in toekomstige ontwikkelingen.

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, bevindt het onderzoek zich nog in een vroege fase. De exacte chemische samenstelling van het nieuwe materiaal, dat zowel lithium als natrium bevat, is nog onderhevig aan optimalisatie. Er is ook nog onderzoek nodig naar de prestaties bij gebruik op grotere schaal.

Deze ontwikkeling van Microsoft en PNNL kan een bijdrage leveren aan het verminderen van de afhankelijkheid van schaarse grondstoffen zoals lithium. Ook kan alternatief materiaalgebruik leiden tot  te verminderen verbeteringen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Al deze argumenten zijn belangrijk voor een sector die in toenemende mate te maken heeft met negatieve publiciteit.

 

Lees ook
Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van ee1

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op1

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen.