Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

jonas-msuj3PtW5fk-unsplash

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet om te gaan. Dit betekent dat de bedrijven hun energieverbruik onderling kunnen afstemmen en samen kunnen investeren in energieopslagsystemen, zoals grootschalige batterijen, om zo efficiënter gebruik te maken van het net en piekbelastingen te verminderen.

Dit initiatief, dat voortkomt uit een samenwerking die al in 2021 begon, illustreert een belangrijke verschuiving in hoe bedrijven en netbeheerders het groeiende probleem van netcongestie aanpakken. Door gebruik te maken van meettechnieken en dashboards ontwikkeld door Firan, een dochteronderneming van Alliander, kunnen de aangesloten bedrijven hun individuele en gezamenlijke stroomverbruik in real-time monitoren en aanpassen. Dit vergroot de efficiëntie en vermindert de noodzaak voor dure en tijdrovende uitbreiding van de netinfrastructuur.

De relevantie van deze ontwikkeling voor datacenters is significant. Datacenters kunnen profiteren van dit soort flexibele elektriciteitscontracten en de bijbehorende mogelijkheden voor energiebeheer. Datacenters die gevestigd zijn tussen of in de nabijheid van industriële bedrijven met variërend elektriciteitsgebruik, kunnen in het bijzonder voordeel halen uit deze aanpak. Ze kunnen niet alleen hun eigen energieverbruik optimaliseren maar ook fungeren als een stabiliserende factor binnen het lokale energienet door overtollige energie op te slaan of juist energie te leveren wanneer er schaarste is. Dit opent de deur naar de ontwikkeling van nieuwe energiediensten, zoals het aanbieden van noodstroom, load balancing, en het participeren in de energiemarkt door het kopen en verkopen van energie op basis van realtime prijzen en netwerkbehoeften.

Hoewel het contract tussen ECAH en Liander momenteel niet direct schaalbaar is, toont het de potentie van flexibele energiecontracten en de voordelen die deze kunnen bieden. Liander en Alliander streven ernaar om op basis van de lessons learned deze contractvorm in de toekomst breder aan te bieden, met als doel om meer flexibele groepscontracten af te sluiten en zo de mogelijkheden op het bestaande elektriciteitsnet voor andere bedrijventerreinen in Nederland te vergroten.

Lees ook
Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.