Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

matthew-henry-yETqkLnhsUI-unsplash

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen. Energiehubs zijn in feite vormen van tijdelijke opslag van elektriciteit, goed te gebruiken. Voor het opvangen van pieken en dalen in vraag en aanbod. 

Terwijl Gelderland de ambitie heeft om energiehubs te plaatsen om zo de druk op het stroomnetwerk te verlichten, heeft TenneT onlangs aangegeven dat deze plannen tijdelijk on hold zijn gezet. De reden hiervoor is dat er minder capaciteit beschikbaar is op het netwerk dan aanvankelijk werd aangenomen.

De website Stadszaken rapporteert dat de provincie Gelderland, ondanks de tegenslag, hoopt de plannen voor de energiehubs alsnog door te zetten. Deze hubs zouden specifiek op bedrijventerreinen gerealiseerd moeten worden om zo de problemen met netcongestie, die vooral tijdens piekmomenten opduiken, tegen te gaan. Gelders gedeputeerde Ans Mol benadrukt het belang van vooruitgang in een artikel op de website: "We betreuren het dat de energiehubs, die eigenlijk bijdragen aan het ontlasten van het stroomnetwerk, vertraging lijken op te lopen. We moeten door, stil zitten is geen optie."

De opstelling van TenneT, die aangeeft dat er geen netwerkcapaciteit is om alle geplande hubs aan te sluiten en dat maatwerk vereist is, heeft mogelijk grote gevolgen voor zowel inwoners als het bedrijfsleven. De roep om duidelijkheid en een mogelijke oplossing wordt steeds luider. Gelderland, in samenwerking met Flevoland en Utrecht, streeft ernaar om op enkele locaties alsnog energiehubs te realiseren. Dit initiatief onderstreept het belang van samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven in de strijd tegen netcongestie.

Daarnaast overweegt de provincie een nationale pilot te starten in samenwerking met het Landelijk actieprogramma netcongestie (LAN), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en de netbeheerders. Deze pilot zou zich richten op de realisatie van energiehubs in verschillende Gelderse steden, waaronder Duiven, Zutphen, Nijmegen, en Apeldoorn.

Naast de focus op energiehubs heeft Gelderland het Plan van aanpak Gelderse energie-infrastructuur (GEIS, pdf) ontwikkeld. Dit plan beoogt netcongestie te bestrijden door vergunningen sneller af te geven, een integrale aanpak van de plaatsing van energie-infrastructuur te hanteren, en te sturen op regionale en lokale oplossingen.

Foto: Matthew Henry

Lees ook
Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.