RenewIT helpt energiegebruik en CO2-emissies terug te dringen met gratis tools

windmolens

RenewIT, een onderzoeksproject van de Europese Commissie, lanceert een reeks gratis softwaretools. De tools helpen datacenterbeheerders datacenters te ontwerpen die worden aangedreven met duurzame energie. Ook helpen de tools de energie-efficiëntie van bestaande datacenters en apparatuur te vergroten. Daarnaast stelt RenewIT ook een reeks documenten met informatie, tips en modellen beschikbaar om beheerders te ondersteunen.

“Sinds ons project is begonnen is het momentum toegenomen rond het aandrijven van datacenters met duurzame energie. Zo hebben Google, Apple en HP miljoenen euro’s, in sommige gevallen zelfs miljarden, geïnvesteerd in projecten bedoeld om IT-gerelateerde CO2-emissies terug te dringen”, zegt Andrew Donoghue van 451 Research en RenewIT. “In navolging van de klimaatbespreking van de Verenigde Naties (VN) in Parijs verwachten we dat de industrie een hernieuwde focus heeft op het verlagen van CO2-emissies. Ons onderzoek en onze softwaretools zijn gratis om datacentereigenaren en leveranciers aan te sporen die belangrijke onderwerp aan te pakken.”

Tools en documenten

Het project stelt het volgende beschikbaar:

  • De RenewIT tool: een online plannings- en simulatietool voor het gebruik van duurzame energie en energie-efficiëntie in datacenters. De RenewIT tool is vanaf begin 2016 als beta beschikbaar.
  • Monitoringtool voor datacenters die zijn geoptimaliseerd voor duurzame energiebronnen: een online monitoringtool die beheerders helpt faciliteiten te beheren waar energie op locatie wordt opgewekt met behulp van duurzame energiebronnen als de zon en wind.
  • Een catalogus met geavanceerde duurzame en energie-efficiëntie technologieën: een reeks ontwerpdocumenten voor datacenters die helpen bij de integratie van duurzame en energie-efficiëntie technologieën. Denk hierbij aan het combineren stadsverwarming en -koeling, warmteterugwinsystemen, vrije koeling en elektrische opslag.
  • Workload modellen voor datacenter die geoptimaliseerd zijn voor duurzame energie: onderzoeks- en prototypemodellen die RenewIT’s aanpak beschrijft om datacenter IT-workloads te optimaliseren met als doel de energie-efficiëntie te vergroten en de impact op het milieu te verkleinen.
  • Green datacenter library met een collectie TRNSYS gebaseerde energiecomponenten om energie-efficiënte en duurzame technologieën te modelleren.

De tools en documenten zijn gratis beschikbaar via de website van RenewIT.

Lees ook
Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenter1

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.