Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Duurzaam Energie Zonnepanelen

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters om hun energie-efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren.

De financiering is afkomstig van het EU’s Innovation Fund, dat wordt gevoed door inkomsten uit het Emissions Trading System (ETS) van de EU. Dit systeem is gericht op het belasten van vervuilers voor hun uitstoot van broeikasgassen. Deze stap volgde kort na de goedkeuring door het Europees Parlement van de Net Zero Industry Act (NZIA), die beoogt om 40% van de behoeften aan schone energie in Europa te dekken met in eigen regio vervaardigde producten.

De nieuwe financieringsmogelijkheid is opgedeeld in vijf categorieën:

  1. Algemene decarbonisatieprojecten: 2,4 miljard euro is gereserveerd voor projecten op grote schaal (met een capex van meer dan 100 miljoen euro), middelgrote (20-100 miljoen euro) en kleinschalige projecten (2,5-20 miljoen euro).
  2. Cleantech productieprojecten: 1,4 miljard euro is bestemd voor projecten gericht op de productie van onderdelen voor hernieuwbare energie, energieopslag, warmtepompen en waterstofproductie, met een minimale capex van 2,5 miljoen euro.
  3. Pilot-projecten: 200 miljoen euro voor projecten met een capex van meer dan 2,5 miljoen euro, gericht op 'deep decarbonisation'.

Het Innovation Fund kan tot 60% van de relevante kosten van een project dekken. Informatiedagen staan gepland op 30 november en 7 december, voorafgaand aan de aanvraagdeadline van 9 april 2024.

Ook voor datacenters is deze financiering relevant. De beschikbare fondsen voor energieopslag en decarbonisatieprojecten bieden kansen om te investeren in groene(re) technologieën, zoals geavanceerde batterijsystemen en energie-efficiënte koelsystemen. Door deel te nemen aan deze projecten kunnen datacenters niet alleen hun duurzaamheidsdoelen bereiken, maar ook profiteren van financiële ondersteuning en innovatieve technologieën die hun operationele efficiëntie kunnen verbeteren.

Lees ook
Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Governance...

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters bevinden zich momenteel in een cruciale fase, meent onderzoeksbureau GlobData. Deze techbedrijven, die een aanzienlijke hoeveelheid van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (GHG) en energieverbruik voor hun rekening nemen, staan onder druk om duurzame praktijken aan te nemen terwijl de vraag naar digitale diensten...