AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

Nieuwsbericht Franse datacenters

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.

Dit is vooral een probleem voor Europese bedrijven, omdat de meeste van de voor AI cruciale elementen, zoals grafische processing units (GPUs), in de Verenigde Staten worden geproduceerd. Dit is een grote beperking voor Europese startups. In Frankrijk, waar een enorm aantal beloftevolle AI-startups is ontstaan, gaan Franse investeerders en beleidsmakers nu de “extra mile” om deze infrastructuur te realiseren en Franse startups de kans te geven om de strijd aan te gaan met concurrenten uit met name de VS.

Dit gaat verder dan alleen toegang krijgen tot supercomputer-achtige HPC-systemen. Het betekent ook het aanmoedigen van Europese bedrijven om hetzelfde soort cloud-capaciteiten te gaan opbouwen als Amazon, Microsoft en Google. Dus naast compute ook storage, networking en services.

Met name in Station F in Parijs, inmiddels uitgegroeid tot de grootste concentratie van startups ter wereld, is de nood hoog. Op deze locatie in het hartje van Parijs gaan jaarlijkse tientallen nieuwe startups van start, vrijwel allemaal met AI als onderdeel van hun ideeën. Daar is men er van overtuigd dat afhankelijkheid van fabrikanten die niet uit Europa afkomstig zijn te riskant is.

Er is dus ruimte voor nieuwe initiatieven om de compute en storage voorzieningen te ontwikkelen die deze nieuwe bedrijven nodig hebben. Het zijn vooral lokale Franse investeerders en concerns die in dit gat duiken, waaronder telecomgroep iliad Group, waar onder andere cloud provider Scaleway toe behoort en bijvoorbeeld LVMH, ‘s werelds grootste firma op het gebied van luxe-goederen. Zij investeren tientallen miljoenen in dit ecosysteem en hebben nu ook plannen voor het bouwen van de datacenters en de bijbehorende infrasdtriuctuur die deze startups nodig hebben om hun producten en diensten verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

 

Meer over
Lees ook
Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacenters...

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.