OCP Summit: ExxonMobil introduceert vloeistoffen voor immersion cooling

Nieuwsbericht Exxon

ExxonMobil, bekend van de olie- en gassector, waagt zich op het terrein van datacenters met de introductie van een nieuwe reeks immersion cooling-vloeistoffen. Deze stap markeert de inzet van het bedrijf om een deel van zijn fossiele brandstoffen te kanaliseren naar de groeiende behoefte aan efficiënte koeling binnen de IT-infrastructuur.

De nieuwe productlijn, omschreven als een ‘portfolio van synthetische en niet-synthetische vloeistoffen’, werd onthuld tijdens het Open Compute Project (OCP) Global Summit. Hoewel er tot nu toe slechts een paar details zijn vrijgegeven, is de focus duidelijk gelegd op het aanpakken van de uitdagingen waarmee datacenters worden geconfronteerd in het licht van de toenemende vraag en hogere compute densities.

In een poging om de efficiëntie van datacenters te verhogen, zijn immersion cooling-tanks geïntroduceerd die de apparatuur onderdompelen in een grote hoeveelheid diëlektrische vloeistof. Deze aanpak blijkt effectiever in het afvoeren van warmte in vergelijking met traditionele luchtkoelingssystemen. Er zijn inmiddels verschillende vloeistoffen beschikbaar en de keuze voor een bepaalde vloeistof hangt veelal af van de thermische capaciteit en de fysieke eigenschappen zoals viscositeit bij verschillende temperaturen. Een bekende vloeistof is 3M Novec. Het vinden van de juiste balans tussen warmteoverdracht, vlampunt en materiaalcompatibiliteit is cruciaal voor een optimale prestatie van de servercomponenten in datacenters.

De vloeistof van ExxonMobil is gebaseerd op olie (synthetisch), terwijl er ook plantaardige immersion cooling-vloeistoffen op de markt zijn. Eén daarvan is eerder dit jaar geïntroduceerd door voedingsmiddelengigant Cargill. Het product, NatureCool, is volgens de fabrikant voor minstens 90 procent gebaseerd op sojaolie en is ontwikkeld ter vervanging van op petroleum gebaseerde vloeistoffen in datacenters en cryptomining-faciliteiten. Omdat het afkomstig is van planten die van nature koolstof vastleggen, kan het volgens Cargill als CO2-neutraal worden beschouwd, alhoewel het land gebruikt dat anders voor voedselproductie zou worden gebruikt. In tegenstelling tot sommige andere immersion cooling-vloeistoffen kan NatureCool niet zelf ontbranden en dooft de vlam zodra de warmtebron wordt verwijderd. Cargill claimt ook dat in het geval van morsen, NatureCool eenvoudig met zeep en water kan worden opgeruimd, wat een aanzienlijk voordeel is ten opzichte van synthetische varianten die relatief dure sanering vereisen.

Dossiers
Lees ook
Telefónica kiest Submer vloeistofkoeling om uitstoot van datacenter te verminderen

Telefónica kiest Submer vloeistofkoeling om uitstoot van datacenter te verminderen

Telefónica heeft een stap gezet naar het verduurzamen van zijn digitale infrastructuur door de vloeistofkoelingstechnologie van Submer te implementeren in haar Bellas Vistas-datacenter. Deze stap heeft tot doel de energie-efficiëntie met 50% te verhogen, waardoor de koolstofuitstoot en de algehele milieuvoetafdruk van datacenters drastisch worden1

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Intel zet in op vloeistofkoeling voor AI

Intel zet in op vloeistofkoeling voor AI

Intel mikt op vloeistofkoeling voor zijn nieuwen Gaudi3 AI-accelerators. Het is daartoe een samenwerking aangegaan met Vertiv, dat reeds een serie vloeistofkoelingen in het portfolio heeft en bovendien onlangs een immersion cooling-startup overnam.