Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Duurzaam Energie Zonnepanelen

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters om hun energie-efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren.

De financiering is afkomstig van het EU’s Innovation Fund, dat wordt gevoed door inkomsten uit het Emissions Trading System (ETS) van de EU. Dit systeem is gericht op het belasten van vervuilers voor hun uitstoot van broeikasgassen. Deze stap volgde kort na de goedkeuring door het Europees Parlement van de Net Zero Industry Act (NZIA), die beoogt om 40% van de behoeften aan schone energie in Europa te dekken met in eigen regio vervaardigde producten.

De nieuwe financieringsmogelijkheid is opgedeeld in vijf categorieën:

  1. Algemene decarbonisatieprojecten: 2,4 miljard euro is gereserveerd voor projecten op grote schaal (met een capex van meer dan 100 miljoen euro), middelgrote (20-100 miljoen euro) en kleinschalige projecten (2,5-20 miljoen euro).
  2. Cleantech productieprojecten: 1,4 miljard euro is bestemd voor projecten gericht op de productie van onderdelen voor hernieuwbare energie, energieopslag, warmtepompen en waterstofproductie, met een minimale capex van 2,5 miljoen euro.
  3. Pilot-projecten: 200 miljoen euro voor projecten met een capex van meer dan 2,5 miljoen euro, gericht op 'deep decarbonisation'.

Het Innovation Fund kan tot 60% van de relevante kosten van een project dekken. Informatiedagen staan gepland op 30 november en 7 december, voorafgaand aan de aanvraagdeadline van 9 april 2024.

Ook voor datacenters is deze financiering relevant. De beschikbare fondsen voor energieopslag en decarbonisatieprojecten bieden kansen om te investeren in groene(re) technologieën, zoals geavanceerde batterijsystemen en energie-efficiënte koelsystemen. Door deel te nemen aan deze projecten kunnen datacenters niet alleen hun duurzaamheidsdoelen bereiken, maar ook profiteren van financiële ondersteuning en innovatieve technologieën die hun operationele efficiëntie kunnen verbeteren.

Lees ook
Datacenter Groningen zamelt geld in voor Stichting Kinderoncologie Groningen

Datacenter Groningen zamelt geld in voor Stichting Kinderoncologie Groningen

Datacenter Groningen heeft geld ingezameld voor de Stichting Kinderoncologie Groningen (SKOG). Het bedrijf heeft hiervoor enige tijd geleden een speciale actie in het leven geroepen. Voor elke verbruikte kWh in november doneert Datacenter Groningen 1 eurocent aan de Stichting Kinderoncologie Groningen. Met de actie schenkt het bedrijf in totaal 1.1

Imtech verzorgt FlexPod datacenter-infrastructuur voor Kiwa

Imtech verzorgt FlexPod datacenter-infrastructuur voor Kiwa

Certificatiebedrijf Kiwa gaat gebruik maken van een FlexPod-infrastructuur op basis van Cisco UCS Servers,Nexus switching, NetApp storage en VMware als hypervisor. De infrastructuur is ontwikkeld door Imtech en wordt ingezet voor de bedrijfskritische applicaties van Kiwa. Kiwa wil de komende jaren kunnen groeien, waardoor hoge eisen worden gestel1

Arista Networks levert twee miljoenste netwerkpoort voor datacenters

Arista Networks levert twee miljoenste netwerkpoort voor datacenters

Arista Networks heeft zijn 2 miljoenste 10/40/100 Gigabit Ethernet-poort geleverd, voor cloudomgevingen en datacenters. Het bedrijf is volledig gespecialiseerd in Software Defined Networking (SDN) oplossingen voor grote datacenters en bedrijfsnetwerken. Arista Networks groeit succesvol door de toenemende acceptatie van cloud computing en diensten.1