Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Duurzaam Energie Zonnepanelen

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters om hun energie-efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren.

De financiering is afkomstig van het EU’s Innovation Fund, dat wordt gevoed door inkomsten uit het Emissions Trading System (ETS) van de EU. Dit systeem is gericht op het belasten van vervuilers voor hun uitstoot van broeikasgassen. Deze stap volgde kort na de goedkeuring door het Europees Parlement van de Net Zero Industry Act (NZIA), die beoogt om 40% van de behoeften aan schone energie in Europa te dekken met in eigen regio vervaardigde producten.

De nieuwe financieringsmogelijkheid is opgedeeld in vijf categorieën:

  1. Algemene decarbonisatieprojecten: 2,4 miljard euro is gereserveerd voor projecten op grote schaal (met een capex van meer dan 100 miljoen euro), middelgrote (20-100 miljoen euro) en kleinschalige projecten (2,5-20 miljoen euro).
  2. Cleantech productieprojecten: 1,4 miljard euro is bestemd voor projecten gericht op de productie van onderdelen voor hernieuwbare energie, energieopslag, warmtepompen en waterstofproductie, met een minimale capex van 2,5 miljoen euro.
  3. Pilot-projecten: 200 miljoen euro voor projecten met een capex van meer dan 2,5 miljoen euro, gericht op 'deep decarbonisation'.

Het Innovation Fund kan tot 60% van de relevante kosten van een project dekken. Informatiedagen staan gepland op 30 november en 7 december, voorafgaand aan de aanvraagdeadline van 9 april 2024.

Ook voor datacenters is deze financiering relevant. De beschikbare fondsen voor energieopslag en decarbonisatieprojecten bieden kansen om te investeren in groene(re) technologieën, zoals geavanceerde batterijsystemen en energie-efficiënte koelsystemen. Door deel te nemen aan deze projecten kunnen datacenters niet alleen hun duurzaamheidsdoelen bereiken, maar ook profiteren van financiële ondersteuning en innovatieve technologieën die hun operationele efficiëntie kunnen verbeteren.

Lees ook
RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI heeft onlangs ‘ANSI/BICSI 002-2024, Data Center Design and Implementation Best Practices’ en ‘Essentials of Data Center Projects, Second Edition’ uitgebracht. Beide documenten spelen al jaren een belangrijke rol bij het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van datacenterfaciliteiten.