NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

nen-logo500300

Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen.

Het document is na een uitgebreide procedure en goedkeuring door de PGS-stuurgroep nu gereed als definitief concept voor publicatie.

De afgelopen jaren hebben we een aanzienlijke groei gezien in het gebruik van ESS met lithiumbatterijen. NEN spreekt overigens van Energie Opslag Systemen of EOS. Dit komt echter niet zonder risico's. Bij ongelukken, zoals brand, kunnen giftige gassen vrijkomen. Er is momenteel beperkte wet- en regelgeving rondom deze systemen, en daarmee was de behoefte aan een PGS-richtlijn duidelijk.

PGS 37-1 focust op de veiligheid van lithiumhoudende energiedragers en de correcte implementatie in een ESS. Het zorgt voor uniforme veiligheidsmaatregelen, wat van groot belang is gezien de snelle adoptie van ESS in zowel industriële als woonomgevingen. Daarnaast is PGS 37-2, dat zich richt op de opslag van lithiumhoudende energiedragers, momenteel in ontwikkeling en zal binnenkort ook gepubliceerd worden.

De PGS 37-1 richtlijn gaat over het veilig opslaan van elektriciteit in energieopslagsystemen. Dit betreft ‘grote batterijen’ bestaande uit aan elkaar gekoppelde lithiumbatterijen. Deze systemen hebben diverse toepassingen, van gebruik in of bij datacenters tot het opslaan van zonne-energie door bewonersverenigingen tot het stabiliseren van het elektriciteitsnet door energiemaatschappijen. Vanwege het potentieel risico op 'thermal runaway' (een zichzelf in stand houdende brand in de batterij) is het essentieel om deze systemen correct en veilig te hanteren.

 

Meer over
Lees ook
Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

In de afgelopen jaren is het energieverbruik van AI-applicaties in datacenters exponentieel toegenomen, een trend die zowel milieuactivisten als bedrijven in de AI-sector zorgen baart. Om een antwoord te bieden op deze groeiende bezorgdheid, hebben verschillende AI-gerelateerde firma's de handen ineen geslagen om een consortium te vormen dat zich1