Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

fre-sonneveld-q6n8nIrDQHE-unsplash

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Met een toenemende druk op het Nederlandse elektriciteitsnet door netcongestie en spanningsproblemen, staat GOPACS voor een uitdagende taak. De netbeheerders worden geconfronteerd met de moeilijkheid om nieuwe aansluitingen te realiseren en een toename in spanningsproblemen, wat leidt tot uitval van omvormers en andere netelementen.

Als er congestie is in het elektriciteitsnet verdelen de netbeheerders de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt dus op momenten dat de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan het elektriciteitsnet aankan. Dat tekort aan transportcapaciteit noemen we congestie. Is deze vraag op een bepaald tijdstip te groot? Dan vragen de netbeheerders via GOPACS aan grootzakelijke klanten of zij tegen een marktconforme vergoeding tijdelijk minder elektriciteit kunnen verbruiken of opwekken. De ruimte die daarmee vrijkomt, wordt verdeeld onder andere gebruikers van het elektriciteitsnet.

De nieuwe directeuren, Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic, brengen veel ervaring mee. Stojakovic heeft een achtergrond als IT-consultant en heeft voornamelijk in de energiesector gewerkt. Sinds 2010 vervulde hij verschillende managementrollen binnen Stedin. Ten Wolde heeft zijn sporen verdiend in managementrollen gericht op fusies en overnames in de technologie- en IT-sector, waaronder bij EY, en heeft belangrijke projecten voor TenneT geleid, zoals congestiemanagement en de fusies van CertiQ en Vertogas.

GOPACS zelf functioneert niet als een handelsplatform, maar maakt gebruik van bestaande energiehandelsplatforms zoals ETPA en EPEX SPOT. Deze platforms brengen buy- en sell-orders samen, waarbij GOPACS een cruciale rol speelt in het identificeren van orders die kunnen bijdragen aan het verminderen van congestie. Wanneer deze orders locatiegegevens bevatten en daadwerkelijk bijdragen aan het oplossen van netcongestie, betalen de netbeheerders de spread om zo een match te realiseren. Dit alles gebeurt met het oog op het behoud van de balans in het Nederlandse elektriciteitsnet, zonder verdere verstoringen.

Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)