NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

nen-logo500300

Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen.

Het document is na een uitgebreide procedure en goedkeuring door de PGS-stuurgroep nu gereed als definitief concept voor publicatie.

De afgelopen jaren hebben we een aanzienlijke groei gezien in het gebruik van ESS met lithiumbatterijen. NEN spreekt overigens van Energie Opslag Systemen of EOS. Dit komt echter niet zonder risico's. Bij ongelukken, zoals brand, kunnen giftige gassen vrijkomen. Er is momenteel beperkte wet- en regelgeving rondom deze systemen, en daarmee was de behoefte aan een PGS-richtlijn duidelijk.

PGS 37-1 focust op de veiligheid van lithiumhoudende energiedragers en de correcte implementatie in een ESS. Het zorgt voor uniforme veiligheidsmaatregelen, wat van groot belang is gezien de snelle adoptie van ESS in zowel industriële als woonomgevingen. Daarnaast is PGS 37-2, dat zich richt op de opslag van lithiumhoudende energiedragers, momenteel in ontwikkeling en zal binnenkort ook gepubliceerd worden.

De PGS 37-1 richtlijn gaat over het veilig opslaan van elektriciteit in energieopslagsystemen. Dit betreft ‘grote batterijen’ bestaande uit aan elkaar gekoppelde lithiumbatterijen. Deze systemen hebben diverse toepassingen, van gebruik in of bij datacenters tot het opslaan van zonne-energie door bewonersverenigingen tot het stabiliseren van het elektriciteitsnet door energiemaatschappijen. Vanwege het potentieel risico op 'thermal runaway' (een zichzelf in stand houdende brand in de batterij) is het essentieel om deze systemen correct en veilig te hanteren.

 

Meer over
Lees ook
Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

Onderzoek: ‘In datacenters zijn hard drives soms energiezuiniger dan SSD’s’

Onderzoek: ‘In datacenters zijn hard drives soms energiezuiniger dan SSD’s’

Een nieuwe studie roept twijfel op over het idee dat SSDs (Solid State Drives) altijd energiezuiniger zijn dan harde schijven als opslagmedium in datacenters. Hoewel SSDs vaak worden gewaardeerd om hun snelheid en veronderstelde energiezuinigheid, blijkt uit een onderzoek van Scality dat harde schijven in sommige gevallen een betere energiedichthe1