NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

nen-logo500300

Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen.

Het document is na een uitgebreide procedure en goedkeuring door de PGS-stuurgroep nu gereed als definitief concept voor publicatie.

De afgelopen jaren hebben we een aanzienlijke groei gezien in het gebruik van ESS met lithiumbatterijen. NEN spreekt overigens van Energie Opslag Systemen of EOS. Dit komt echter niet zonder risico's. Bij ongelukken, zoals brand, kunnen giftige gassen vrijkomen. Er is momenteel beperkte wet- en regelgeving rondom deze systemen, en daarmee was de behoefte aan een PGS-richtlijn duidelijk.

PGS 37-1 focust op de veiligheid van lithiumhoudende energiedragers en de correcte implementatie in een ESS. Het zorgt voor uniforme veiligheidsmaatregelen, wat van groot belang is gezien de snelle adoptie van ESS in zowel industriële als woonomgevingen. Daarnaast is PGS 37-2, dat zich richt op de opslag van lithiumhoudende energiedragers, momenteel in ontwikkeling en zal binnenkort ook gepubliceerd worden.

De PGS 37-1 richtlijn gaat over het veilig opslaan van elektriciteit in energieopslagsystemen. Dit betreft ‘grote batterijen’ bestaande uit aan elkaar gekoppelde lithiumbatterijen. Deze systemen hebben diverse toepassingen, van gebruik in of bij datacenters tot het opslaan van zonne-energie door bewonersverenigingen tot het stabiliseren van het elektriciteitsnet door energiemaatschappijen. Vanwege het potentieel risico op 'thermal runaway' (een zichzelf in stand houdende brand in de batterij) is het essentieel om deze systemen correct en veilig te hanteren.

 

Meer over
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter