Nederlandse Vereniging Duurzame Energie organiseert voor derde maal Open Energiedag

stroommast

Als er een sector is waar de ontwikkelingen op de energiemarkt zorgvuldig worden gevolgd, dan is het wel de datacentermarkt. De matige reputatie van datacenters heeft hier uiteraard mee te maken. Bovendien zien we dat veel datacenters zich steeds bewuster worden van hun (mogelijke) rol in de energiemarkt. Bovendien integreren steeds meer datacenters met andere organisaties die op energie zijn gericht, zoals warmtenetten. Andere datacenters gaan zelfs rechtstreeks inkopen op energiebeurzen.

Daarom is de Open Energiedag die Nederlandse Vereniging Duurzame Energie op 16 september organiseert op zijn minst interessant te noemen. Deze vereniging organiseert deze dag voor het derde jaar, samen met zes brancheorganisaties. Vorig jaar namen meer dan vijfduizend bezoekers tijdens deze dag een kijkje bij meer dan zestig duurzame energieprojecten. Op deze dag openen namelijk duurzame energieprojecten in heel Nederland de deuren om mensen kennis te laten maken met de technieken en de mensen achter de energietransitie. Bezoekers varen met een bootje naar een drijvend zonnepark, kijken binnenin een windmolen, horen het verhaal achter de houtsnippers in de biomassacentrale of voelen de warmte van bodemenergie. Welke locaties dit jaar mee doen is hier te vinden.

Ook datacenters kunnen duurzame energieprojecten voor deze dag aanmelden. Dat kan hier.

 

Lees ook
Brede steun voor maatschappelijk prioriteren, ACM roept netbeheerders op aan de slag te gaan

Brede steun voor maatschappelijk prioriteren, ACM roept netbeheerders op aan de slag te gaan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 78 reacties ontvangen op het ontwerp codebesluit prioriteringsruimte transportverzoeken. Uit deze reacties blijkt dat betrokkenen positief zijn over het voorstel om het verlenen van voorrang aan projecten die bijdragen aan belangrijke maatschappelijke doelen vast te leggen in een wettelijke regeling.

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1

Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google heeft een nieuwe methode ontwikkeld en getest om het elektriciteitsverbruik van hun datacenters te verminderen op momenten dat het lokale elektriciteitsnet zwaar belast is. Dat schrijven Google-medewerkers Varun Mehra, Technical Program Manager, Grid Services en Raiden Hasegawa, Senior Data Scientist, Energy Analytics in een blog post.