Google test demand response als elektriciteitsnetwerk onder druk staat

Google1

Google heeft een nieuwe methode ontwikkeld en getest om het elektriciteitsverbruik van hun datacenters te verminderen op momenten dat het lokale elektriciteitsnet zwaar belast is. Dat schrijven Google-medewerkers Varun Mehra, Technical Program Manager, Grid Services en Raiden Hasegawa, Senior Data Scientist, Energy Analytics in een blog post. Deze methode verplaatst bepaalde niet-urgente taken naar andere tijden en locaties, zonder de dagelijkse Google-services die mensen gebruiken te beïnvloeden.

Google streeft ernaar om hun datacenters zo efficiënt mogelijk te laten werken. Sinds 2020 wordt er gebruikgemaakt van een zogeheten carbon-intelligent rekenplatform dat de verplaatsing van taken en hun bijbehorende energieverbruik afstemt op momenten en locaties waar CO2-vrije energie beschikbaar is op het net.

De traditionele manier om aan de groeiende energiebehoefte te voldoen, was door nieuwe, vaak CO2-intensieve bronnen aan het elektriciteitsnet toe te voegen. Demand response wordt gezien als een veelbelovend alternatief om het elektriciteitsnet efficiënter en betrouwbaarder te maken. Wanneer Google een melding ontvangt van een ‘event’ dat het lokale net zal belasten, zoals extreem weer, kan het een wereldwijd algoritme activeren. Dit algoritme genereert instructies om bepaalde niet-urgente taken te beperken gedurende het event en om deze taken daarna weer opnieuw in te plannen.

De eerste pilotprogramma's hebben volgens Mehra en Hasegawa de bruikbaarheid van deze demand response-aanpak in de praktijk bewezen. Toen tijdens de winter van 2022-23 door gasgebrek de energieprijzen historisch hoog waren, nam Google op basis van dit algoritme verschillende maatregelen om het elektriciteitsverbruik tijdens piekuren in hun Europese datacenters te verminderen, geven zij als voorbeeld.

Lees ook
Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) heeft de eerste grootschalige batterijopslag voor de integratie van hernieuwbare energieën in gebruik genomen. DT doet dat via een dochteronderneming, PASM.

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.