Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

windmolens zee

In het windenergiegebied ten noorden van de Waddeneilanden komt als het aan de Nederlandse overheid ligt de eerste grootschalige waterstofproductie op zee. Dat is goed nieuws voor de datacentersector waar al langer plannen en projecten bestaan rond groene waterstof.

Het windpark boven Groningen is goed voor circa 500 MW elektrolysecapaciteit en moet rond 2031 operationeel zijn. Het gebied is gekozen, omdat hier al een windpark gepland stond voor de productie van elektriciteit, mogelijk een bestaande aardgasleiding hergebruikt kan worden voor het transport naar land en de locatie goed aangesloten kan worden op het waterstofnetwerk op land.

Minister Rob Jetten: “Met dit plan lopen we wereldwijd voorop. Het is bovendien een flinke stap bovenop de doelstelling uit het Klimaatakkoord van 4GW elektrolyse in 2030. Het gebied hebben we nu al als voorkeurslocatie aangewezen zodat de voorbereidingen snel kunnen beginnen en we de sector duidelijkheid geven zodat zij hun investeringsplannen kunnen gaan maken. Ik ben ook erg blij met de steun die we van de lokale overheden krijgen. De provincie en de gemeentes zetten vol in op een groene economie waarbij de productie van duurzame energie centraal staat.“

Het project wordt het eerste project dat aansluit op het waterstoftransportnetwerk op zee van Gasunie. Dit netwerk gaat grote hoeveelheden waterstof aan land brengen en wordt aangesloten op het waterstofnetwerk op land. Dit jaar wordt uitgewerkt hoe het waterstofnetwerk op zee eruit moet komen te zien. Hierbij wordt ook gekeken in welke mate hergebruik van bestaande gasinfrastructuur op de Noordzee haalbaar is.

De datacenterindustrie is al enige tijd bezig met groene waterstof. Als eerste datacenter in Europa worden in de vestiging van NorthC in Groningen brandstofcellen op basis van groene waterstof geplaatst. Daarmee kan een aanzienlijke besparing worden gerealiseerd in de uitstoot van CO2. NorthC onderzoekt of deze waterstoftechnologie ook toegepast kan worden in andere datacenters van het bedrijf.

Op zijn beurt heeft ook Microsoft plannen rond waterstof bekend gemaakt. Het wil groene waterstof als energiebron voor backup-doeleinden gebruiken in plaats van diesel. Een pilot is inmiddels met positieve resultaten afgesloten.

 

Lees ook
RenewIT helpt energiegebruik en CO2-emissies terug te dringen met gratis tools

RenewIT helpt energiegebruik en CO2-emissies terug te dringen met gratis tools

RenewIT, een onderzoeksproject van de Europese Commissie, lanceert een reeks gratis softwaretools. De tools helpen datacenterbeheerders datacenters te ontwerpen die worden aangedreven met duurzame energie. Ook helpen de tools de energie-efficiëntie van bestaande datacenters en apparatuur te vergroten. Daarnaast stelt RenewIT ook een reeks document1

Greenpeace prijst Apple om gebruik van duurzame energie

Greenpeace prijst Apple om gebruik van duurzame energie

Greenpeace is zeer te spreken over de wijze waarop Apple in haar datacenters omspringt met energie. Het bedrijf scoort 100% op de Clean Energy Index van Greenpeace en is het enige internet met een dergelijke score. Sinds 2010 beoordeelt Greenpeace ieder jaar in het Clicking Clean rapport de wijze waarop internetbedrijven omspringen met duurzame en1

Facebook opent deuren van modulair datacenter in Altoona, Iowa

Facebook opent deuren van modulair datacenter in Altoona, Iowa

De eerste fase van Facebook’s modulaire luchtgekoelde datacenter in Altoona, Iowa heeft zijn deuren geopend. Het wordt het eerste datacenter van het sociale netwerk dat volledig met duurzame energie wordt aangedreven. Het datacenter maakt gebruik van wat Facebook de ‘data center fabric’ noemt. Het gaat om de derde generatie van Facebook’s ontwerp1