RenewIT helpt energiegebruik en CO2-emissies terug te dringen met gratis tools

windmolens

RenewIT, een onderzoeksproject van de Europese Commissie, lanceert een reeks gratis softwaretools. De tools helpen datacenterbeheerders datacenters te ontwerpen die worden aangedreven met duurzame energie. Ook helpen de tools de energie-efficiëntie van bestaande datacenters en apparatuur te vergroten. Daarnaast stelt RenewIT ook een reeks documenten met informatie, tips en modellen beschikbaar om beheerders te ondersteunen.

“Sinds ons project is begonnen is het momentum toegenomen rond het aandrijven van datacenters met duurzame energie. Zo hebben Google, Apple en HP miljoenen euro’s, in sommige gevallen zelfs miljarden, geïnvesteerd in projecten bedoeld om IT-gerelateerde CO2-emissies terug te dringen”, zegt Andrew Donoghue van 451 Research en RenewIT. “In navolging van de klimaatbespreking van de Verenigde Naties (VN) in Parijs verwachten we dat de industrie een hernieuwde focus heeft op het verlagen van CO2-emissies. Ons onderzoek en onze softwaretools zijn gratis om datacentereigenaren en leveranciers aan te sporen die belangrijke onderwerp aan te pakken.”

Tools en documenten

Het project stelt het volgende beschikbaar:

  • De RenewIT tool: een online plannings- en simulatietool voor het gebruik van duurzame energie en energie-efficiëntie in datacenters. De RenewIT tool is vanaf begin 2016 als beta beschikbaar.
  • Monitoringtool voor datacenters die zijn geoptimaliseerd voor duurzame energiebronnen: een online monitoringtool die beheerders helpt faciliteiten te beheren waar energie op locatie wordt opgewekt met behulp van duurzame energiebronnen als de zon en wind.
  • Een catalogus met geavanceerde duurzame en energie-efficiëntie technologieën: een reeks ontwerpdocumenten voor datacenters die helpen bij de integratie van duurzame en energie-efficiëntie technologieën. Denk hierbij aan het combineren stadsverwarming en -koeling, warmteterugwinsystemen, vrije koeling en elektrische opslag.
  • Workload modellen voor datacenter die geoptimaliseerd zijn voor duurzame energie: onderzoeks- en prototypemodellen die RenewIT’s aanpak beschrijft om datacenter IT-workloads te optimaliseren met als doel de energie-efficiëntie te vergroten en de impact op het milieu te verkleinen.
  • Green datacenter library met een collectie TRNSYS gebaseerde energiecomponenten om energie-efficiënte en duurzame technologieën te modelleren.

De tools en documenten zijn gratis beschikbaar via de website van RenewIT.

Lees ook
nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1