RenewIT helpt energiegebruik en CO2-emissies terug te dringen met gratis tools

windmolens

RenewIT, een onderzoeksproject van de Europese Commissie, lanceert een reeks gratis softwaretools. De tools helpen datacenterbeheerders datacenters te ontwerpen die worden aangedreven met duurzame energie. Ook helpen de tools de energie-efficiëntie van bestaande datacenters en apparatuur te vergroten. Daarnaast stelt RenewIT ook een reeks documenten met informatie, tips en modellen beschikbaar om beheerders te ondersteunen.

“Sinds ons project is begonnen is het momentum toegenomen rond het aandrijven van datacenters met duurzame energie. Zo hebben Google, Apple en HP miljoenen euro’s, in sommige gevallen zelfs miljarden, geïnvesteerd in projecten bedoeld om IT-gerelateerde CO2-emissies terug te dringen”, zegt Andrew Donoghue van 451 Research en RenewIT. “In navolging van de klimaatbespreking van de Verenigde Naties (VN) in Parijs verwachten we dat de industrie een hernieuwde focus heeft op het verlagen van CO2-emissies. Ons onderzoek en onze softwaretools zijn gratis om datacentereigenaren en leveranciers aan te sporen die belangrijke onderwerp aan te pakken.”

Tools en documenten

Het project stelt het volgende beschikbaar:

  • De RenewIT tool: een online plannings- en simulatietool voor het gebruik van duurzame energie en energie-efficiëntie in datacenters. De RenewIT tool is vanaf begin 2016 als beta beschikbaar.
  • Monitoringtool voor datacenters die zijn geoptimaliseerd voor duurzame energiebronnen: een online monitoringtool die beheerders helpt faciliteiten te beheren waar energie op locatie wordt opgewekt met behulp van duurzame energiebronnen als de zon en wind.
  • Een catalogus met geavanceerde duurzame en energie-efficiëntie technologieën: een reeks ontwerpdocumenten voor datacenters die helpen bij de integratie van duurzame en energie-efficiëntie technologieën. Denk hierbij aan het combineren stadsverwarming en -koeling, warmteterugwinsystemen, vrije koeling en elektrische opslag.
  • Workload modellen voor datacenter die geoptimaliseerd zijn voor duurzame energie: onderzoeks- en prototypemodellen die RenewIT’s aanpak beschrijft om datacenter IT-workloads te optimaliseren met als doel de energie-efficiëntie te vergroten en de impact op het milieu te verkleinen.
  • Green datacenter library met een collectie TRNSYS gebaseerde energiecomponenten om energie-efficiënte en duurzame technologieën te modelleren.

De tools en documenten zijn gratis beschikbaar via de website van RenewIT.

Lees ook
Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.

Energiebedrijf Energy21 verstevigt positie met overnames van twee softwareleveranciers

Energiebedrijf Energy21 verstevigt positie met overnames van twee softwareleveranciers

Energy21, een speler op de Europese energiemarkt, heeft haar marktpositie aanzienlijk versterkt door de strategische overnames van twee softwareleveranciers, Ecedo en Jules. Met deze acquisities zet Energy21 een stap in het uitbreiden van haar dienstenaanbod en verstevigt ze haar rol als technologiepartner voor Europese energiebedrijven en energie-afnemers...

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.