Facebook opent deuren van modulair datacenter in Altoona, Iowa

090716_datacenter

De eerste fase van Facebook’s modulaire luchtgekoelde datacenter in Altoona, Iowa heeft zijn deuren geopend. Het wordt het eerste datacenter van het sociale netwerk dat volledig met duurzame energie wordt aangedreven.

Het datacenter maakt gebruik van wat Facebook de ‘data center fabric’ noemt. Het gaat om de derde generatie van Facebook’s ontwerp voor een schaalbare netwerkarchitectuur waarbij traditionele clusters worden vervangen voor 48 rack servers pods. Het datacenter in Altoona is het eerste datacenter van de deze ‘data center fabric’ gebruikt maakt.

Eerste fase

De eerste fase van het datacenter heeft in totaal 300 miljoen dollar gekocht en werd in april 2013 aangekondigd. Het project bestaat uit een gebouw van ruim 44.000 vierkante meter met vier datahallen. De locatie wordt aangedreven met energie afkomstig van windmolens in het Amerikaanse Wellburgs. Deze windmolens produceren 140 megawatt aan energie, wat ook in de toekomst voldoende moet zijn om het datacenter aan te drijven. Het datacenter draait dan ook volledig op duurzame energie.

De bouw van de tweede fase van het datacenter is inmiddels van start gegaan. Facebook verwacht dat deze fase tegen het eind van 2015 wordt opgeleverd.

Dossiers
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.