Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?

GS_KITEPOWER-182-scaled

In de voortdurende zoektocht naar duurzame energieoplossingen is een interessante innovatie verschenen: Kitepower. Deze technologie, die potentieel een alternatief biedt voor traditionele dieselgeneratoren, is ontwikkeld door de gelijknamige Nederlandse start-up. Medeoprichter Johannes Peschel deelde zijn inzichten met Change Inc., waaruit blijkt dat het systeem na een geslaagde proef op Aruba nu bijna commercieel beschikbaar is.

Het principe van Kitepower is relatief eenvoudig. Een grote vlieger, uitgerust met een controlemechanisme en verbonden met een aantal sensoren, cirkelt in de lucht. Een kabel verbindt deze vlieger met een grondstation. De beweging van de vlieger, veroorzaakt door de wind, trekt aan de kabel en zet daarmee mechanische energie om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan vervolgens voor diverse doeleinden op de grond worden gebruikt.

Een systeem van Kitepower, de Kitepower Hawk, voegt hier een batterij aan toe. Deze batterij is geplaatst naast het grondstation en slaat de opgewekte windenergie op. Dit zorgt voor een constantere stroomtoevoer, zelfs wanneer de wind afneemt of volledig wegvalt.

Ondanks dat het systeem niet ontworpen is om op grote schaal energie te produceren - het genereert nu 30 kilowatt, aanzienlijk minder dan de 12 megawatt van grote windturbines - lijkt het toch robuust en veelzijdig. Het kan verschillende weersomstandigheden aan, behalve onweersbuien, en kan ook ’s nachts functioneren. Het controlemechanisme is in staat de vlieger in de lucht te houden, zelfs bij zwakkere wind, waardoor het systeem nog steeds energie kan leveren.

De batterij zelf heeft een capaciteit van 400 kilowattuur. Uiteraard is dat niet voldoende voor datacenters, maar het idee achter Kitepower is wel interessant als een van de vormen van backup power voor bedrijfstoepassingen. Hoewel de kosten van het systeem nog niet bekend zijn, benadrukt Peschel in het artikel op Change Inc. de efficiëntie, eenvoud van installatie en bruikbaarheid voor zowel particulieren als bedrijven.

De combinatie van Kitepower met een substantiële batterij kan dus in de toekomst een levensvatbaar alternatief bieden voor backup energie, ter vervanging van dieselgeneratoren. Dit zou bijzonder nuttig kunnen zijn op bijvoorbeeld bedrijventerreinen.

Lees ook
Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op1

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen.

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.