IDLab ontwikkelt optical receiver die 2000 Gbps per kanaal in datacenters mogelijk maakt

photo optical receiver_0

Tijdens de Europese Conferentie over Optische Communicatie (ECOC) die deze week in Glasgow plaatsvindt, presenteert een team van onderzoekers van IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de Universiteit van Gent, een optische ontvanger die een brute datatransmissiesnelheid van 200 Gbps behaalt.

Deze prestatie is mogelijk gemaakt door de combinatie van een SiGe BiCMOS geïntegreerd circuit en een silicon photonics germanium fotodetector. Deze samenstelling levert niet alleen een hogere snelheid op, maar biedt ook schaalbaarheid.

Volgens Peter Ossieur, programmanager voor high-speed transceivers bij imec’s IDLab en professor aan de Universiteit van Gent, opereren de huidige optische datacommunicatie transceivers op snelheden tot 800 Gbps, door bijvoorbeeld acht kanalen van 100 Gbps te gebruiken. Door de kanaalcapaciteit te verdubbelen naar 200 Gbps zorgt dit voor een vermindering van de complexiteit, kosten en energieverbruik van de transceivers.

De innovatie van het team is gelegen in de co-integratie van een SiGe BiCMOS transimpedantieversterker met een silicium-fotonica Ge fotodetector. Dit maakt de technologie niet alleen sneller, maar dankzij het gebruik van mainstream SiGe BiCMOS, ook schaalbaarder en daardoor betaalbaarder in vergelijking met alternatieven zoals InP-elektronica.

Joris Van Campenhout, fellow en programmadirecteur optische I/O bij imec, benadrukte dat deze nieuwe optische ontvanger een van de vele stappen is die imec neemt om zijn silicium-fotonica-platforms klaar te stomen voor de veeleisende toepassingen van 200 Gbps en daarbuiten. Het team illustreerde hun resultaten met een opstelling van een silicium-fotonica Ge fotodetector van imec’s geïntegreerd silicium-fotonica platform (iSiPP), gericht op de telecom, datacom en medische diagnostische industrieën.

Meer over
Lees ook
Nogmaals: het belang van goede nationale en internationale verbindingen

Nogmaals: het belang van goede nationale en internationale verbindingen

De online wereld heeft steeds meer betrekking op de offline wereld. De digitale economie blijft in rap tempo versnellen. Om die ontwikkeling te ondersteunen zijn snelle en betrouwbare verbindingen noodzakelijk. Digitaal vergaderen via een conference call is nu de normaalste zaak van de wereld en online shoppen is de standaard. En toch blijft perso1

Reichle & De-Massar Turnkey Point of Presence maakt uitrol FTTH sneller en eenvoudiger

Reichle & De-Massar Turnkey Point of Presence maakt uitrol FTTH sneller en eenvoudiger

Reichle & De-Massari (R&M), wereldwijd actieve ontwikkelaar en aanbieder van bekabelingssystemen voor hoogwaardige netwerkinfrastructuren, introduceert een oplossing voor het versneld uitrollen en uitbreiden van glasvezelnetwerken. Een kant-en-klare Point of Presence (PoP)-cel voor glasvezelnetwerken bespaart wekenlange bouw- en installatiewerkzaa1

DCspine sluit Unix-Solutions datacenters in België aan

DCspine sluit Unix-Solutions datacenters in België aan

Interconnectieplatform DCspine heeft recent de twee Unix-Solutions datacenters in Zaventem en Leuven aangesloten op zijn netwerk. Met deze uitbreiding biedt DCspine inmiddels zijn diensten aan tussen zes datacenters in België. In Nederland zijn al meer dan 70 datacenters op het platform aangesloten.