IDLab ontwikkelt optical receiver die 2000 Gbps per kanaal in datacenters mogelijk maakt

photo optical receiver_0

Tijdens de Europese Conferentie over Optische Communicatie (ECOC) die deze week in Glasgow plaatsvindt, presenteert een team van onderzoekers van IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de Universiteit van Gent, een optische ontvanger die een brute datatransmissiesnelheid van 200 Gbps behaalt.

Deze prestatie is mogelijk gemaakt door de combinatie van een SiGe BiCMOS geïntegreerd circuit en een silicon photonics germanium fotodetector. Deze samenstelling levert niet alleen een hogere snelheid op, maar biedt ook schaalbaarheid.

Volgens Peter Ossieur, programmanager voor high-speed transceivers bij imec’s IDLab en professor aan de Universiteit van Gent, opereren de huidige optische datacommunicatie transceivers op snelheden tot 800 Gbps, door bijvoorbeeld acht kanalen van 100 Gbps te gebruiken. Door de kanaalcapaciteit te verdubbelen naar 200 Gbps zorgt dit voor een vermindering van de complexiteit, kosten en energieverbruik van de transceivers.

De innovatie van het team is gelegen in de co-integratie van een SiGe BiCMOS transimpedantieversterker met een silicium-fotonica Ge fotodetector. Dit maakt de technologie niet alleen sneller, maar dankzij het gebruik van mainstream SiGe BiCMOS, ook schaalbaarder en daardoor betaalbaarder in vergelijking met alternatieven zoals InP-elektronica.

Joris Van Campenhout, fellow en programmadirecteur optische I/O bij imec, benadrukte dat deze nieuwe optische ontvanger een van de vele stappen is die imec neemt om zijn silicium-fotonica-platforms klaar te stomen voor de veeleisende toepassingen van 200 Gbps en daarbuiten. Het team illustreerde hun resultaten met een opstelling van een silicium-fotonica Ge fotodetector van imec’s geïntegreerd silicium-fotonica platform (iSiPP), gericht op de telecom, datacom en medische diagnostische industrieën.

Meer over
Lees ook
FCA: Nederland verglaasd, wat nu?

FCA: Nederland verglaasd, wat nu?

Nederland staat al jaren in de Europese top op het gebied van connectiviteit en digitale infrastructuur. Iedereen kan onder andere dankzij glasvezelverbindingen en betrouwbare datacenters genieten van veilig en snel internet. Deze toppositie is iets waar menigeen niet altijd bij stilstaat, terwijl dat wel nodig is.

Op weg naar hogere snelheden in datacenters

In dit artikel legt Nicolas Roussel van Siemon uit hoe MTP/MPO-connectortechnologie de weg kan effenen naar hogere snelheden in het datacenter.

De impact op datacenters door het investeringsgeweld in de Nederlandse glasvezelsector

De impact op datacenters door het investeringsgeweld in de Nederlandse glasvezelsector

Er is een interessante ontwikkeling in de Nederlandse glasvezelsector aan de gang. Een groot aantal (investerings)partijen staat klaar om eigen glasvezelnetwerken aan te leggen en zo de concurrentie aan te gaan met bestaande aanbieders. Dit komt voornamelijk omdat deze partijen steeds meer geld ophalen tijdens investeringsrondes. Hoe kijken we bij1