Stichting FttX Certificering heeft eerste certificaat uitgewerkt en getest

FttX_logo_RGB

De stichting FttX Certificering heeft haar eerste certificaat uitgewerkt en getest in een pilot. Met de branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals wil de stichting het vakmanschap en de kwaliteit van de glasvezelinfrastructuur voor de toekomst borgen. De stichting richt zich daarbij op de beheerfase van FttX-netwerken en streeft naar gefaseerde invoering van de nieuwe certificering door glasvezelpartijen. 
 
De nieuwe stichting wordt bestuurd door KPN, VodafoneZiggo, Open Dutch Fiber, GlasDraad en branchevereniging NLconnect. Binnen de stichting is een College van Deskundigen actief, waarin ook deelname is van BAM Telecom, DELTA Fiber, Dirksen, Eurofiber, Klict, Van Gelder Telecom en VolkerWessels Telecom. De stichting stelt de eisen voor de certificaten en voor de locaties van de glasvezel-examens. Opleidingen worden aan de markt overgelaten.
 
Eerste certificaten voor beheerfase
Omdat de uitrol van glasvezelnetwerken momenteel in volle gang is, is de keuze gemaakt om de certificering te richten op de fase van beheer van deze netwerken. Het eerste uitgewerkte certificaat is BC2, oftewel de monteur FttH-klantaansluitingen. Deze module is in de beheerfase relevant, omdat bij veel klanten ‘na-aansluitingen’ moeten worden gemaakt. Er zijn zogenaamde toetsmatrijzen en eindtermen gemaakt, waarmee opleiders hun lesstof kunnen ontwikkelen. Ook zijn examenopgaven voor theorie- en praktijkexamens opgesteld. Door BAM Telecom is in Zwammerdam een examenlocatie ingericht, alwaar een pilot is uitgevoerd voor de eerste certificering. De locatie is door de Stichting als eerste gecertificeerd. Ook VolkerWessels Telecom werkt voor deze module aan een locatie, in Schoonebeek.
 
Negen certificaten
Twee jaar geleden sprak de glasvezelbranche de intentie uit om te komen tot een branchebrede certificering, waarmee technici hun vakbekwaamheid kunnen aantonen. Sindsdien is door alle betrokkenen veel werk verzet en een model voor een onafhankelijke, objectieve en integere certificering ontwikkeld. De oprichting van de stichting FttX Certificering eind maart markeert de afronding van deze stap.
 
De komende tijd worden door de stichting in totaal negen separate certificaten uitgewerkt, voor verschillende werkzaamheden aan glasvezelnetwerken. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het D3-certificaat. Dit betreft de beheerswerkzaamheden van de technicus storingen PoP - FTU.
 
Naar verwachting kunnen de eerste certificaten voor de zomer worden behaald.
Lees ook
Technisch dienstverlener Unica neemt  Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt het bedrijf Eljes Infrastructurele Projecten over dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1