Datacenters op extreme locaties

bergen

Datacenters worden doorgaans op een goed bereikbare locatie gebouwd. Er zijn echter altijd uitzonderingen. DatacenterDynamics beschrijft in een artikel een aantal datacenters op extreme locaties die door mijnbouwbedrijven worden ingezet.

Het artikel beschrijft onder andere een datacenter van Collahuasi, dat in de Tarapaca-regio in het noorden van Chili werkzaam is in één van de grootste koperafzettingen die ooit is aangetroffen. De locatie ligt maar liefst 4.400 meter boven zeeniveau, wat de weersomstandigheden verre van ideaal maken voor een datacenter. Veel bedrijven zou dan ook zijn uitgeweken naar een alternatieve en geschiktere omgeving.

Toch een datacenter gebouwd

Collahuasi echter niet. Het mijnbouwbedrijf op deze onherbergzame locatie een datacenter gebouwd. De reden hiervoor is simpel: het bedrijf had behoefte aan veel rekenkracht in de nabije omgeving van zijn mijnactiviteiten. Het datacenter op een locatie met meer geschiktere weeromstandigheden plaatsen was dus simpelweg geen optie. Het datacenter is inmiddels al ruim twee jaar operationeel, zonder ook maar enige downtime.

DatacenterDynamics beschrijft in het datacenter ook een aantal andere voorbeelden van extreme datacenter. Klik hier om het artikel te lezen.

Meer over
Lees ook
Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Hebben de keuzes die we in het datacenter maken ten aanzien van connectiviteit invloed op het energiegebruik van een netwerkinfrastructuur? Jazeker, zegt Simone Vieira, Director Systems Engineering Europe Building & Data Center Connectivity bij CommScope. We spraken haar onlangs tijdens een gebruikersbijeenkomst van het concern.