Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

tim-russmann-Gwaz_0yi8Mo-unsplash

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.

De Deense energiemarkt was onlangs getuige van een mijlpaal in de zoektocht naar het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk. Aeven, een Deens energiebedrijf, heeft in samenwerking met Schneider Electric een stabiliteitsoplossing geïmplementeerd. Deze oplossing maakt gebruik technologieën als energieopslag en slimme netwerkbeheersystemen, om schommelingen in de stroomtoevoer te minimaliseren en de betrouwbaarheid van het netwerk te vergroten.

Energinet, de Deense TSO (Transmission System Operator) heeft voor dit project een zogeheten Fast Frequency Reserve (FFR) pool, waarmee datacenters en andere energie-intensieve industrieën het net kunnen ondersteunen met diensten voor frequentiestabilisatie. Door samen te werken met het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Schneider Electric in Kolding en haar tegenhangers in Parijs, bouwde Aeven een op maat gemaakte Galaxy VX UPS-oplossing om FFR te leveren en het lokale energienet te stabiliseren. 

Deze samenwerking in Denemarken werpt de vraag op of Nederlandse datacenters niet veel nadrukkelijker een soortgelijke rol zouden kunnen spelen in het stabiliseren van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Nederland herbergt een aanzienlijke hoeveelheid datacenters. Door middel van slimme energieopslag en geavanceerde energiebeheersystemen kunnen deze datacenters een betrouwbare bron van reservevermogen worden, wat essentieel is om pieken en schommelingen in de elektriciteitsvraag op te vangen. Een vergelijkbare samenwerking als die tussen Aeven en Schneider Electric in Denemarken ligt daarbij voor de hand. Hierdoor kunnen Nederlandse datacenters niet alleen hun operationele efficiëntie verhogen, maar ook bijdragen aan een stabiel en duurzaam elektriciteitsnetwerk voor het hele land.

Het potentieel van datacenters om een rol te spelen in het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken wordt steeds duidelijker, zoals dit Deense project laat zien. Nederland heeft de kans om deze trend te omarmen en te profiteren van de expertise en infrastructuur van zijn omvangrijke datacenterindustrie om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk te waarborgen en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen.

Lees ook
Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?

Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?

In de voortdurende zoektocht naar duurzame energieoplossingen is een interessante innovatie verschenen: Kitepower. Deze technologie, die potentieel een alternatief biedt voor traditionele dieselgeneratoren, is ontwikkeld door de gelijknamige Nederlandse start-up. Medeoprichter Johannes Peschel deelde zijn inzichten met Change Inc., waaruit blijkt dat...

De invloed van netcongestie en energie op de datacenterwereld

De invloed van netcongestie en energie op de datacenterwereld

Een van de grootste uitdagingen waar de datacenterindustrie mee te maken heeft, is netcongestie. Dit treedt op wanneer de vraag naar elektriciteit het vermogen van het elektriciteitsnetwerk overstijgt, wat de up time en betrouwbaarheid van datacenters kan beïnvloeden.

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.