Datacenters op extreme locaties

bergen

Datacenters worden doorgaans op een goed bereikbare locatie gebouwd. Er zijn echter altijd uitzonderingen. DatacenterDynamics beschrijft in een artikel een aantal datacenters op extreme locaties die door mijnbouwbedrijven worden ingezet.

Het artikel beschrijft onder andere een datacenter van Collahuasi, dat in de Tarapaca-regio in het noorden van Chili werkzaam is in één van de grootste koperafzettingen die ooit is aangetroffen. De locatie ligt maar liefst 4.400 meter boven zeeniveau, wat de weersomstandigheden verre van ideaal maken voor een datacenter. Veel bedrijven zou dan ook zijn uitgeweken naar een alternatieve en geschiktere omgeving.

Toch een datacenter gebouwd

Collahuasi echter niet. Het mijnbouwbedrijf op deze onherbergzame locatie een datacenter gebouwd. De reden hiervoor is simpel: het bedrijf had behoefte aan veel rekenkracht in de nabije omgeving van zijn mijnactiviteiten. Het datacenter op een locatie met meer geschiktere weeromstandigheden plaatsen was dus simpelweg geen optie. Het datacenter is inmiddels al ruim twee jaar operationeel, zonder ook maar enige downtime.

DatacenterDynamics beschrijft in het datacenter ook een aantal andere voorbeelden van extreme datacenter. Klik hier om het artikel te lezen.

Meer over
Lees ook
IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM investeert ruim 880 miljoen euro in de bouw van nieuwe datacenters. Het aantal datacenters dat het bedrijf wereldwijd in bezit heeft moet dit jaar nog worden uitgebreid van 25 naar 40. De investeringen volgen nadat IBM de clouddienstverlener Softlayer vorig jaar overnam. Voor het bedrijf werd bijna 1,5 miljard euro betaald. IBM meldt maar lie1