Wegwijs worden in de wondere wereld van het datacenter

Luc Haverkamp-350400

Als trainee van de Metropool Regio Amsterdam verdiep ik mij de komende periode in de fascinerende wereld van de Europese digitale infrastructuur. Ik voer een analyse uit naar ontwikkelingen op dit gebied in andere Europese regio’s en in Brussel. Dit doe ik in opdracht van LEAP, de publiek-private coalitie die de transitie naar een duurzame digitale infrastructuur wilt versnellen. Ik ben begonnen aan het onderzoek als complete leek op het kennisgebied van digitale infrastructuur. Mijn studieachtergrond is Politicologie, gespecialiseerd in internationale betrekkingen. Ik voel mij dus op mijn gemak met onderwerpen in het gebied van de Europese en Internationale politiek. De wereld van datacenters is volledig nieuw voor mij om te ontdekken. Allereerst zal ik mijn onderzoek even beschrijven.

 

De vraag vanuit LEAP is tweezijdig. Enerzijds willen ze weten wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van verduurzaming van digitale infrastructuur in Brussel. De EU spreekt erover dat de komende 10 jaar het ‘digitale decennium’ van Europa moet worden. Zij zet vol in op dat mensen en bedrijven kunnen profiteren van de digitalisering van het continent en dat met de digitale innovaties ook gemakkelijker het doel van een klimaatneutraal Europa in 2050 bereikt kan worden. In hoeverre neemt Brussel echter in de ambities mee dat de digitalisering zelf ook op een duurzame manier gebeurt? Anderzijds is LEAP benieuwd hoe andere Europese regio’s ervoor staan op het gebied van verduurzaming van de digitale infrastructuur. Zijn er ontwikkelingen waar we in de Metropool Regio Amsterdam van kunnen leren? Of lopen wij mijlenver voor en kunnen wij onze kennis delen met andere regio’s? Zijn er soortgelijke samenwerkingen zoals LEAP? Wat zijn unieke uitdagingen waar regio’s voor staan? Dit zijn vragen die ik zal proberen te beantwoorden in mijn analyse.

Inmiddels ben ik al een aantal maanden op weg en heb ik al met vele mensen in de sector gesproken. Ik durf zelfs te zeggen dat ik al aardig wat heb geleerd . Begrippen als PUE-waarden, hyperscalers, CRAC units en cold/hot aisle containment zijn mij niet meer vreemd. In een serie blogjes deel ik graag met jullie, vanuit het oogpunt van een beginnende jonge enthousiasteling,  wat mijn bevindingen zijn in de wondere Europese wereld van datacenters.

Wat mij tot nu toe bijvoorbeeld is opgevallen is dat de wil om te verduurzamen er zeker is in de sector. De ‘climate neutral datacenter pact’ en de ‘green digital coalition’ zijn voorbeeld die laten zien dat de sector de duurzame kant op beweegt. Echter als het aankomt op de vraag wie waarvoor verantwoordelijk is wordt het ingewikkeld.  In mijn beleving ligt op het moment veel druk bij de operators van (colocatie) datacenters. Zij gaan over de warmte en koeling en energietoevoer van de datacenters. Zij kunnen de PUE waarden omlaag brengen door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, door efficiëntere vloeistofkoeling en door ervoor te kiezen restwarmte te hergebruiken voor bijvoorbeeld de verwarming van huizen of kassen. Veel grotere stappen kunnen echter worden gemaakt wanneer er breder wordt gekeken vanuit een system view naar de datacenters. Leveranciers, gebruikers, hardware producenten en anderen actoren kunnen ook bijdragen aan duurzamere digitale infrastructuur.  Efficiëntere servers, open source servers die hergebruikt kunnen worden, energy aware software oplossingen, zijn een aantal voorbeelden van veranderingen die kunnen plaatsvinden met als effect veel verdergaande verduurzaming dan alleen aan de operator kant.

Door te spreken met innovatie enthousiastelingen, datacenter operators, belangenvertegenwoordigers, ambtenaren en anderen uit de sector hoop ik steeds meer wegwijs te worden in de complexe en snel veranderende sector en elke kant van het verhaal te kunnen begrijpen. De volgende stap is dan de verschillen en overeenkomsten vinden tussen de inzichten vanuit de verschillende Europese regio’s. In mijn volgende blogje hoop ik hier al een klein overzicht van te kunnen geven.

 

Luc Haverkamp is trainee van de Metropool Regio Amsterdam

Lees ook
Datacenters: zeven beproefde methodes

Datacenters: zeven beproefde methodes

Het datacenter van vandaag is vele malen complexer geworden dan een aantal jaar geleden. Beschikbaarheid van IT-capaciteit is cruciaal, terwijl de kosten gedrukt moeten worden door een lager energieverbruik en besparing op beheer en onderhoud. Een datacenter dat altijd beschikbaar is en toch efficiënt met energie en mankracht omgaat: hoe doe je da1

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels

HARTING lanceert nieuwe Cat5e en Cat6 patchkabels voor gebruik in datacenters. De HARTING patchkabels zijn speciaal ontworpen voor multiport-switches en compacte industriële apparaten. De connector van de patchkabels beschikt over de speciale Dualboot-technologie. Deze technologie zorgt voor een optimale trekontlasting en beschermt de vergrendeli1

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM investeert ruim 880 miljoen euro in de bouw van nieuwe datacenters. Het aantal datacenters dat het bedrijf wereldwijd in bezit heeft moet dit jaar nog worden uitgebreid van 25 naar 40. De investeringen volgen nadat IBM de clouddienstverlener Softlayer vorig jaar overnam. Voor het bedrijf werd bijna 1,5 miljard euro betaald. IBM meldt maar lie1