Vodafone past AI toe om infrastructuur energiezuiniger te maken

17941031326_04ea9d7b30_w

 

Er lijkt geen dag voorbij te gaan of er wordt en nieuwe doorbraak op het gebied van kunstmatige intelligentie bekend gemaakt. Gelukkig blijken bedrijven in staat veel van deze technologische ontwikkelingen snel te absorberen. Zo heeft Vodafone bekend gemaakt dat het inmiddels AI-oplossingen gebruikt om het energieverbruik van zijn communicatie-infrastructuur te verminderen.  Dat meldt EE News Europe. Interessant is ook dat het telecom-bedrijf op structurele basis zonne-energie gaat toepassen voor de energievoorziening van zijn netwerk.

Vodafone heeft big data-analyse, AI en machine learning toegepast om het stroomverbruik van zijn Britse netwerk te verminderen. Het heeft ook zijn eerste on-site zonnepanelen geïnstalleerd op een mobiele telefooncentrale (MTX) netwerksite. Het is interessant om te zien dat een stijging van het energieverbruik met 4% op jaarbasis over het hele netwerk door het toepassen van analytische tools kon worden gecompenseerd door een daling van het energieverbruik met 7%.

Het bedrijf heeft intern ook een big data-analyseplatform ontwikkeld om de energie-efficiëntie van zijn 11.500 radio-basisstations te simuleren. Kunstmatige intelligentie en machine learning helpen bij het identificeren van wat afwijkingen in het verbruik worden genomen, waarbij delen van het netwerk meer energie verbruiken dan verwacht. Zodat gerichte maatregelen kunnen worden genomen.

Een ander initiatief is het Vodafone Smart Sites-programma. Dit maakt gebruik van Internet of Things- (IoT) en AI-techjnieklen om de basisstation in het netwerk die het meest energie verbruiken op afstand te kunnen beheren. Hierdoor zijn kostbare en tijdrovende bezoeken van technici minder nodig. Inmiddels zijn 1300 sites op dit programma aangesloten.

De eerste on-site zonnepanelen op een netwerksite voor mobiele telefonie (MTX) zijn in Gloucester geplaatst. De site huisvest technologie om telefoongesprekken en data van en naar mobiele apparaten te routeren. De faciliteit gebruikt nu elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen om de afhankelijkheid van het nationale elektriciteitsnet te verminderen. De installatie van 720 zonnepanelen (PV) zal ongeveer 240 kWh hernieuwbare elektriciteit per jaar produceren. Dat is goed voor ongeveer 12% van de jaarlijkse energiebehoefte van de locatie. De zonnepanelen zijn in de dakpannen ingebouwd in plaats van erbovenop gelegd, zodat de impact op de omgeving kon worden verkleind. Vodafone hoopt de komende twee jaar op nog meer locaties in het Verenigd Koninkrijk zonnecellen op het dak te installeren.

Lees ook
‘Nederland heeft kleinere projecten voor groene waterstof nodig’

‘Nederland heeft kleinere projecten voor groene waterstof nodig’

Waterstof wordt steeds meer gezien als een belangrijk onderdeel van de toekomst van onze energievoorziening - ook voor datacenters. De belangstelling voor met name groene waterstof - waterstof die met groene elektriciteit wordt gerealiseerd - is enorm. Toch zien we dat de elektrolyseprojecten die hiervoor nodig zijn, lastig van de grond komen.

Waterstof-gemeenschap zet eigen branchevereniging op

Waterstof-gemeenschap zet eigen branchevereniging op

Nederland is een branchevereniging rijker die belangrijk kan worden voor de datacentersector. NLHydrogen is de branchevereniging die de waterstofsector wil verbinden, versterken en vertegenwoordigen. “Samen gaan we voorop in de realisatie van een CO₂-vrije samenleving.

‘De energietransitie moet sneller’

‘De energietransitie moet sneller’

Dat zegt prof.dr. Kornelis Blok in zijn afscheidsrede. Blok was jarenlang verbonden aan de Universiteit Utrecht en later de TU-Delft. Hij heeft zich zijn leven lang bezig gehouden met de energietransitie. Hij leverde onder andere een bijdrage aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Ook was hij oprichter van adviesbureau Ecofys.