‘De energietransitie moet sneller’

Kornelis Blok (2)_dc96eeb1ab

Dat zegt prof.dr. Kornelis Blok in zijn afscheidsrede. Blok was jarenlang verbonden aan de Universiteit Utrecht en later de TU-Delft. Hij heeft zich zijn leven lang bezig gehouden met de energietransitie. Hij leverde onder andere een bijdrage aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Ook was hij oprichter van adviesbureau Ecofys. Hij gaat nu formeel met pensioen. Aan de TU-Delft was Blok de laatste jaren verbonden als professor of Energy Systems Analysis.

“De ontwikkelingen op het gebied van alternatieven voor fossiele energiebronnen als zon- en windenergie, elektrische auto’s of warmtepompen gaan snel, maar het gaat nog niet snel genoeg”, zegt hij in een afscheidsinterview dat gepubliceerd is op de website van de TU-Delft. “We willen klimaatverandering beperken, maar er komen toch steeds spaken in het wiel waardoor we vastlopen.”

Verder stelt Blok in het interview: “Ik vind dat we op het ergste voorbereid moeten zijn. Zelfs al doen we ons best, dan lopen we nog langs de rand van het veilige gebied. En eigenlijk is het niet eens duidelijk hoe groot dit veilige gebied is. Verder moeten we in de toekomst meer rekening houden met de kwetsbaarheid van onze energievoorziening.” 

Blok was de laatste jaren ook voorzitter van het Delft Energy Initiative. Hierin werken een aantal faculteiten van de Technische Universiteit Delft samen. "Er zijn nu vier energie-onderzoekinstituten waar vier tot zes faculteiten samenwerken. Daarmee kunnen we grote projecten aan en zo ons steentje bijdragen aan innovaties in de energiesector samen met bedrijfsleven, overheden en studenten.”

De datacenterindustrie is de afgelopen jaren redelijk actief geworden met onderwerpen als energietransitie en duurzaamheid. Als de energietransitie sneller moet, dan zal echter ook deze branche er nog een schepje bovenop moeten doen. Al was het maar omdat Europese en nationale overheden steeds meer kijken naar wet- en regelgeving om deze versnelling te realiseren.

Lees ook
Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.