‘De energietransitie moet sneller’

Kornelis Blok (2)_dc96eeb1ab

Dat zegt prof.dr. Kornelis Blok in zijn afscheidsrede. Blok was jarenlang verbonden aan de Universiteit Utrecht en later de TU-Delft. Hij heeft zich zijn leven lang bezig gehouden met de energietransitie. Hij leverde onder andere een bijdrage aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Ook was hij oprichter van adviesbureau Ecofys. Hij gaat nu formeel met pensioen. Aan de TU-Delft was Blok de laatste jaren verbonden als professor of Energy Systems Analysis.

“De ontwikkelingen op het gebied van alternatieven voor fossiele energiebronnen als zon- en windenergie, elektrische auto’s of warmtepompen gaan snel, maar het gaat nog niet snel genoeg”, zegt hij in een afscheidsinterview dat gepubliceerd is op de website van de TU-Delft. “We willen klimaatverandering beperken, maar er komen toch steeds spaken in het wiel waardoor we vastlopen.”

Verder stelt Blok in het interview: “Ik vind dat we op het ergste voorbereid moeten zijn. Zelfs al doen we ons best, dan lopen we nog langs de rand van het veilige gebied. En eigenlijk is het niet eens duidelijk hoe groot dit veilige gebied is. Verder moeten we in de toekomst meer rekening houden met de kwetsbaarheid van onze energievoorziening.” 

Blok was de laatste jaren ook voorzitter van het Delft Energy Initiative. Hierin werken een aantal faculteiten van de Technische Universiteit Delft samen. "Er zijn nu vier energie-onderzoekinstituten waar vier tot zes faculteiten samenwerken. Daarmee kunnen we grote projecten aan en zo ons steentje bijdragen aan innovaties in de energiesector samen met bedrijfsleven, overheden en studenten.”

De datacenterindustrie is de afgelopen jaren redelijk actief geworden met onderwerpen als energietransitie en duurzaamheid. Als de energietransitie sneller moet, dan zal echter ook deze branche er nog een schepje bovenop moeten doen. Al was het maar omdat Europese en nationale overheden steeds meer kijken naar wet- en regelgeving om deze versnelling te realiseren.

Lees ook
In Memoriam - Vincent Houwert (1981-2023)

In Memoriam - Vincent Houwert (1981-2023)

Met veel verdriet delen we met u het verlies van onze dierbare vriend en inspirator Vincent Houwert. Vincent zat vol briljante ideeën en de unieke combinatie van ultra-nerdy en sociaal gedrag, heeft ervoor gezorgd dat rondom zijn unieke en eigenzinnige persoonlijkheid een aantal mooie bedrijven zijn ontsproten.

Energiebedrijf Energy21 verstevigt positie met overnames van twee softwareleveranciers

Energiebedrijf Energy21 verstevigt positie met overnames van twee softwareleveranciers

Energy21, een speler op de Europese energiemarkt, heeft haar marktpositie aanzienlijk versterkt door de strategische overnames van twee softwareleveranciers, Ecedo en Jules. Met deze acquisities zet Energy21 een stap in het uitbreiden van haar dienstenaanbod en verstevigt ze haar rol als technologiepartner voor Europese energiebedrijven en energie-afnemers...

EU moet tempo van overgang naar koolstofarme energie verdrievoudigen om klimaatdoelstellingen te halen

EU moet tempo van overgang naar koolstofarme energie verdrievoudigen om klimaatdoelstellingen te halen

Een recent rapport van McKinsey benadrukt dat de Europese Unie aanzienlijk moet versnellen en haar inspanningen moet vergroten op het gebied van de koolstofarme energietransitie om haar eigen klimaatdoelstellingen te halen, waaronder het streven naar net zero koolstofuitstoot in het jaar 2050.