Veel datacenters zijn niet voorbereid op einde Windows Server 2003-ondersteuning

Server rack, men x 2

Microsoft trekt op 14 juli de stekker uit de technische ondersteuning voor Windows Server 2003, een besturingssysteem dat op veel servers in datacenters draait. Veel datacenterbeheerders blijken echter niet op de hoogte te zijn van deze deadline en zich niet te hebben voorbereid op een migratie naar een nieuwer besturingssysteem. Miljoenen servers zijn hierdoor mogelijk vanaf 14 juli kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Windows Server 2003 (WS2K3) End-of-Life Survey’ van het beveiligingsbedrijf Bit9. Maar liefst 30% van de ondervraagde bedrijven geeft aan Windows Server 2003 te blijven draaien na de deadline van 14 juli. Bit9 schat dat maar liefst 2,7 miljoen servers wereldwijd hierdoor kwetsbaar worden voor cyberaanvallen. Door het ontbreken van technische ondersteuning voor het besturingssysteem worden beveiligingsgaten namelijk niet meer gedicht.

Niet op de hoogte van end-of-life deadline

57% van de ondervraagde bedrijven geeft aan niet op de hoogte te zijn van de end-of-life deadline voor Windows Server 2003. Deze vraag is gesteld in multiple choice vorm. 30% van de ondervraagde bedrijven gaf als antwoord geen idee te hebben, terwijl 27% een verkeerde datum noemde.

Bit9 trekt aan de noodklok over de situatie. Zelfs als datacenterbeheerders per direct beginnen met de migratie naar een nieuwe besturingssysteem is de kans groot dat zij dit niet op tijd kunnen afronden. De gemiddelde migratie zou zeker zo’n 200 dagen in beslag nemen. Veel bedrijven zullen daarom gedwongen met onveilige servers moeten helpen, terwijl dit juist de plek is dat hun meest kritieke data staat opgeslagen. Een kans dus voor cybercriminelen en andere kwaadwillenden om hun slag te slaan.

Meer over
Lees ook
CEDaCI Circular Economy-ready Server opgenomen in OCP-database

CEDaCI Circular Economy-ready Server opgenomen in OCP-database

Het CEDaCI-project waaraan onder andere Green IT Amsterdam en later SDIA deelnamen, begint een stevige impact op de verduurzaming van datacenters te krijgen. Het Circular Economy-ready Server-ontwerp van het CEDaCI-project is deze zomer namelijk opgenomen in de bekende Open Compute Project (OCP) database.

Datacenters krijgen te maken met nieuw type processor: DPU’s

Datacenters krijgen te maken met nieuw type processor: DPU’s

Met de opkomst van trends als AI krijgen datacenters plotsklaps te maken met een hele nieuwe categorie aan hardware. Systemen die ook andere energieprofielen kennen dan standaard servers en die bovendien gebruik maken van nieuwe componenten. Zoals DPU’s.

‘Energiegebruik servers kan drastisch omlaag’

‘Energiegebruik servers kan drastisch omlaag’

De Nederlandse Save Energy Foundation is niet de enige partij die van mening is dat het energieverbruik van servers in datacenters for omlaag kan. Ook het Uptime Institute heeft onderzoek gedaan naar het elektriciteitsverbruik van servers in relatie tot hun belasting met IT-workloads.