‘Energiegebruik servers kan drastisch omlaag’
De Nederlandse Save Energy Foundation is niet de enige partij die van mening is dat het energieverbruik van servers in datacenters for omlaag kan. Ook het Uptime Institute heeft onderzoek gedaan naar het elektriciteitsverbruik van servers in relatie tot hun belasting met IT-workloads.
‘Het verbeteren van de efficiëntie van IT-servers – dat wil zeggen, energieverbruik in verhouding tot het verwerkte werk – is een cruciaal aandachtsgebied geworden voor organisaties die duurzaamheidsdoelstellingen voor hun digitale infrastructuur willen halen of overtreffen’, stelt Uptime in een rapport getiteld ‘Server energy efficiency: five key insights‘.
Waar de Save Energy Foundation zich vooral richt op de Server Idle Coefficient (SIC), analyseert het Uptime-document servergegevens uit de Server Efficiency Rating Tool (SERT)-database van The Green Grid. Het doel is om kwantitatieve richtlijnen te bieden om bedrijven te helpen hun potentieel voor energiebesparing bij servers in te schatten. Het verhogen van de benuttingsgraad van servers, het optimaliseren van de vervangingssnelheid voor nieuwere servergeneraties en het toepassen van energiebeheer kunnen allemaal leiden tot aanzienlijke verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie.
De belangrijkste punten uit het rapport zijn:
- De serverefficiëntie neemt over het algemeen toe met 50% wanneer het processorgebruik wordt verdubbeld vanaf een laag niveau (20% naar 30%).
- Een sprong van twee generaties servertechnologie kan grote verbeteringen in de energie-efficiëntie opleveren (150% tot 300% voor AMD en 50% tot 100% voor Intel).
- Om de efficiëntie te verbeteren bij het vernieuwen van servers uit 2019 door servers uit 2021 moet een datacenter 2021-servers inzetten met een hogere werkcapaciteit en aantallen cores.
- Beter energiebeheer kan de serverefficiëntie met 10% tot 15% verbeteren.
- Servers moeten beter belast worden. Systemen van de nieuwere generatie leveren meestal alleen grote efficiëntiewinsten op wanneer ze grotere werklasten dragen. Een simpele één-op-één hardwaremigratie zal weinig tot geen efficiëntieverbetering opleveren.
Meer over
Lees ook
NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen
Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen.
CEDaCI Circular Economy-ready Server opgenomen in OCP-database
Het CEDaCI-project waaraan onder andere Green IT Amsterdam en later SDIA deelnamen, begint een stevige impact op de verduurzaming van datacenters te krijgen. Het Circular Economy-ready Server-ontwerp van het CEDaCI-project is deze zomer namelijk opgenomen in de bekende Open Compute Project (OCP) database.
Onderzoek: ‘In datacenters zijn hard drives soms energiezuiniger dan SSD’s’
Een nieuwe studie roept twijfel op over het idee dat SSDs (Solid State Drives) altijd energiezuiniger zijn dan harde schijven als opslagmedium in datacenters. Hoewel SSDs vaak worden gewaardeerd om hun snelheid en veronderstelde energiezuinigheid, blijkt uit een onderzoek van Scality dat harde schijven in sommige gevallen een betere energiedichtheid...