Rapport brengt bekendheid met AI in kaart

ai

Nu steeds meer datacenters te maken krijgen met AI-applicaties die in hun faciliteit moeten worden gehost, wordt ook de vraag relevant hoe de acceptatie van AI in het bedrijfsleven zich ontwikkeld. ‘The Current and Future State of the AI Industry in the Netherlands’ tracht hier inzicht in te geven.

 Deze whitepaper presenteert de resultaten van een onderzoek dat in mei 2023 in Nederland is uitgevoerd door en beschikbaar is via Gcore, Digital Realty en AI.nl. Het onderzoek belicht de huidige en toekomstige staat van de Nederlandse kunstmatige intelligentie (AI)-industrie, evenals de belangrijkste trends en uitdagingen in de AI-markt. De bevindingen zijn gebaseerd op interviews met 300 senior IT-professionals en besluitvormers uit verschillende Nederlandse bedrijfssectoren.

Zo’n 30% van de respondenten is bekend met of noemt zich zelfs een expert in AI en de toepassing ervan in hun branche. Dit loopt op tot 47% voor degenen in de software- en technologiesector. Het is echter aanzienlijk lager voor bedrijven in de vroege stadia van groei, namelijk 22%.

Wat AI-toepassingen betreft, is 50% van alle respondenten op de hoogte van robotica, wat voor de respondenten als geheel het hoogst is van alle AI-toepassingen. Wie zich echter vertrouwd acht met of expert is in AI, is zich beduidend bewuster van voor AI geoptimaliseerde hardware (59%).

Om AI nog breder te kunnen toepassen waardoor datacenters nog meer AI-toepassingen moeten ondersteunen, is het cruciaal dat een aantal obstakels worden overwonnen. Gebrek aan talent en problemen bij het integreren van AI met bestaande systemen (beide 24%) zijn de meest voorkomende uitdagingen waarmee organisaties worden geconfronteerd bij het implementeren van AI. Vaardigheden, kennis en ervaring in AI-oplossingen is volgens 35% van de bedrijven de belangrijkste factor bij het zoeken naar AI-partners.

Meer over
Lees ook
Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1

NL AIC en Surf pleiten voor een eigen op AI gerichte datacenter-infrastructuur voor Nederland

NL AIC en Surf pleiten voor een eigen op AI gerichte datacenter-infrastructuur voor Nederland

Generatieve AI, maar ook andere AI-applicaties zijn van groot belang voor noodzakelijke innovaties in gezondheid en zorg, in de energietransitie, in klimaat en duurzaamheid, in mobiliteit, in veiligheid en vele andere gebieden, stellen NL AIC en Surf in een artikel op de website van NL AIC.

AI Platform Alliance van start om voor kunstmatige intelligentie geoptimaliseerde datacentersystemen te vereenvoudigen

AI Platform Alliance van start om voor kunstmatige intelligentie geoptimaliseerde datacentersystemen te vereenvoudigen

Ampere, een ontwerper van ARM-datacenterchips, heeft een belangrijke stap gezet in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) door de AI Platform Alliance te lanceren. Deze alliantie, bestaande uit negen bedrijven, heeft als doel de systeemcomplexiteit te verminderen en betere samenwerking en openheid te bevorderen.