Nieuwe Europese milieuregelgeving heeft grote impact op HFC-gebaseerde brandblusinstallaties

brandblusinstallatie

Nieuwe Europese milieuwetgeving gaat een flinke impact hebben op brandblusinstallaties in datacenters. Vele koelinstallaties maken gebruik van hydrofluorkoolstoffen (HFC’s), de opvolger van de halonen die vorig decennia zijn uitgefaseerd. De nieuwe regelgeving legt echter ook het gebruik van HFC’s aan banden.

Dit schrijft Bart Goeman, business development manager Electronics Materials Solutions bij 3M, op DatacenterDynamics. HFC’s hebben geen impact op de ozonlaag op aarde. De gassen zijn echter wel degelijk schadelijk voor het milieu en zijn een vorm van broeikasgassen. De global warming potential (GWP) van HFC-227ea is bijvoorbeeld 3,220. Dit betekent dat HFC-227ea maar liefst 3.220 keer meer impact heeft op het milieu dan CO2.

Gebruik met 79% terugdringen

Het gebruik van HFC’s moet volgens de nieuwe Europese regelgeving in 2030 met 79% zijn teruggedrongen ten opzichte van het gebruik tussen 2009 en 2012. De nieuwe regelgeving treedt deze maand in werking. De nieuwe regels hebben niet alleen impact op nieuwe brandblusinstallaties, waarvoor het minder aantrekkelijk wordt een HFC-gebaseerd systeem te installeren. Ook op bestaande installaties hebben de regels echter impact.

Om te zorgen dat deze vermindering daadwerkelijk wordt gerealiseerd krijgen producenten van HFC’s een quote opgelegd. Deze quote is afhankelijk van de GWP en is voor verschillende HFC’s dan ook verschillend. Zo kan een leverancier voor hetzelfde percentage van het quote één ton HFC-227ea produceren, drie ton HFC-245fa of vijf ton HFC-32.

Bestaande installaties bijvullen

Bestaande installaties moeten na verloop van tijd worden bijgevuld met HFC, terwijl de productie hiervan door de regelgeving met een quote juist wordt beperkt. Datacenterbeheerders zullen dus in toenemende mate moeite krijgen voldoende HFC te bemachtigen om hun bestaande brandblusinstallaties bij te vullen, iets waarmee het gebruik van HFC-gebaseerde systemen gefaseerd aan banden moet worden gelegd.

Meer over
Lees ook
Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte1

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Dat is een vraag die John Laban, bekend van Open Compute en OpenUK, zich stelt. Hij komt met die vraag na het zien van een korte video over global warming en het gebruik van airconditioning. Het aantal airco’s zal - zo voorspellen de makers van de video - naar verwachting de komende jaren verdrievoudigen.

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Watergebruik en waterbesparing spelen een steeds grotere rol in de datacenterindustrie. Wereldwijd wordt daarom onderzocht hoe het gebruik van water en het toepassen van chemicaliën kan worden verminderd. In Singapore is in dat kader een interessant initiatief ontplooid voor het SIN10-datacenter van Digital Realty.