Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Singapore-hu-chen-__cBlRzLSTg-unsplash

Watergebruik en waterbesparing spelen een steeds grotere rol in de datacenterindustrie. Wereldwijd wordt daarom onderzocht hoe het gebruik van water en het toepassen van chemicaliën kan worden verminderd. In Singapore is in dat kader een interessant initiatief ontplooid voor het SIN10-datacenter van Digital Realty.

Dit project is volgens de initiatiefnemers de eerste in zijn soort die wordt geïmplementeerd in de datacenterindustrie van Singapore. Door gebruik te maken van een proces genaamd DCI-elektrolyse, heeft Digital Realty het gebruik van chemicaliën voor de behandeling van het afgevoerde water geëlimineerd. Dit stelt het bedrijf in staat om het aantal keren dat hetzelfde waterreservoir kan worden gebruikt in zijn SIN10-koeltorens aanzienlijk te vergroten voordat het als afvalwater wordt afgevoerd. Dit resulteert, zo stelt men, in een besparing van 1,24 miljoen liter water per maand.

Het bedrijfsleven in Singapore gebruikt momenteel 55% van het totale wateraanbod van het land. Met de verwachting dat dit cijfer tegen 2060 zal stijgen tot 70%, is waterbehoud een belangrijk aandachtspunt voor de datacenterindustrie in Singapore.

Sinds de implementatie van elektrolyse in februari heeft Digital Realty de maandelijkse lozingshoeveelheid van afvoerwater bij SIN10 met 90% verminderd, stelt het bedrijf vast. De efficiëntie van watergebruik (WUE) bij deze faciliteit is met 15% verbeterd, wat de standaard van 2,6 kubieke meter per megawattuur van het Singapore Public Utilities Board voor datacenters met 30% overtreft.

Naast waterbehoud zijn de elektriciteitsvereisten van SIN10 afgenomen als gevolg van minimale ophoping van mineralen in de koeltorens, meldt het concern. Hierdoor kan het gehele koelsysteem effectiever werken. Het risico van vervuiling van de watervoorziening van Singapore is ook verminderd, doordat er schoner afvalwater uit de koeltorens wordt geloosd.

Meer over
Lees ook
Betere infrastructuurdocumentatie maken

Betere infrastructuurdocumentatie maken

In de wereld van IT-systemen en infrastructuurdocumentatie worden vaak termen als 'single pane of glass', 'single source of truth', 'golden source' en 'zero touch documentation' gebruikt., schrijft David Cuthbertson in een artikel op LinkedIn. Cuthbertson is een specialist op het gebied van het documenteren en visualiseren van onder andere IT- en bekabelingsinfrastructuren.

China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...