Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Hebben de keuzes die we in het datacenter maken ten aanzien van connectiviteit invloed op het energiegebruik van een netwerkinfrastructuur? Jazeker, zegt Simone Vieira,  Director Systems Engineering Europe Building & Data Center Connectivity bij CommScope. We spraken haar onlangs tijdens een gebruikersbijeenkomst van het concern.

Vieira vertelt: “We zien nog regelmatig gebeuren dat keuzes ten aanzien van netwerkinfrastructuren op maat worden gemaakt van een specifieke situatie. Is dan later een aanpassing in de gekozen architectuur nodig of dient andere actieve netwerkapparatuur opgenomen te worden, dan gebeurt het regelmatig dat dit ook betekent dat een aanzienlijk deel van de bekabeling hierna vervangen moet worden.

Simone Vieira Commscope

 

"Behalve een goede capaciteitsplanning is het ook belangrijk goed na te denken over de opzet van de infrastructuur. Bijvoorbeeld door met consolidatiepunten te werken. Daarbij splitsen we de infrastructuur als het ware op in segmenten. Is dan in een segment een aanpassing nodig, dan heeft deze alleen invloed op dat ene segment. Eventuele vervanging van bekabeling beperkt zich dan tot dat ene segment. Het materiaalgebruik wordt bij deze aanpak aanzienlijk teruggebracht. Ook het toepassen van pre-terminated bekabeling kan dan heel positief werken.”

Ook de soort en hoeveelheid verpakkingsmateriaal speelt steeds meer, vertelt Vieira. “We hebben oplossingen uitgebracht waarbij we inmiddels al meer dan 65% besparen op plastic. Duurzaamheid speelt binnen CommScope sowieso een steeds grotere rol. Ik denk dat we gerust mogen stellen dat bij al onze productontwikkeling we heel nadrukkelijk naar verduurzaming kijken. Dat gaat van het gewicht van een product, de maatvoering en het verpakkingsmateriaal (kan plastic bijvoorbeeld door recyclebaar karton worden vervangen?) tot het gebruik van QR-codes waarmee handleidingen kunnen worden gedownload zodat we niet bij ieder product een geprinte versie behoeven mee te leveren. Klanten vragen er ook nadrukkelijk om.”

Ook speelt de gekozen architectuur een belangrijke rol. Door bijvoorbeeld bekabeling en connectoren te kiezen die nu al voorbereid zijn op de eisen van toekomstige standaarden, is vervanging van de bekabeling veel minder vaak nodig. CommScope integreert dit soort opties ook al geruime tijd in de ontwerptools die worden gebruikt voor het ontwerpen van een infrastructuur. Vieira licht toe: “Het is voor zowel distributeurs als datacenters erg belangrijk dat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Daar horen niet alleen aspecten als snelheden, capaciteiten en kostprijs bij. Ook energieverbruik en bijvoorbeeld materiaalkeuzes spelen een rol. Daarom hebben we deze criteria ook heel nadrukkelijk geïntegreerd in onze ontwerptools.”

 

 

Dossiers
Lees ook
Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.

Verlenging levensduur heeft grote impact op milieu-impact van netwerkbekabeling

Verlenging levensduur heeft grote impact op milieu-impact van netwerkbekabeling

Een belangrijke manier om de impact op het milieu van een bekabelingsinfrastructuur te verminderen, is door de toegepaste producten - kabels, connectoren en dergelijke - langer te gebruiken. Misschien zelfs langer dan in eerste instantie was verwacht. Maar hoe doe je dat? Simone Vieira, Director Systems Engineering Europe Building & Data Center C1

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL Data Centers, exploitant van vijf datacenters in België, heeft een nieuwe 13,5 MVA noodstroomoplossing in gebruik genomen in haar LCL Brussels-West datacenter in Aalst. Deze installatie werkt exclusief op 100 procent ‘hydrotreated vegetable oil’ (HVO) brandstof. Daarmee is deze faciliteit het eerste datacenter in België dat biobrandstoffen geb1