Verlenging levensduur heeft grote impact op milieu-impact van netwerkbekabeling

Simone Vieira Commscope

Een belangrijke manier om de impact op het milieu van een bekabelingsinfrastructuur te verminderen, is door de toegepaste producten - kabels, connectoren en dergelijke -  langer te gebruiken. Misschien zelfs langer dan in eerste instantie was verwacht.

Maar hoe doe je dat? Simone Vieira, Director Systems Engineering Europe Building & Data Center Connectivity bij CommScope, legt uit hoe deze winst kan worden gerealiseerd.


“Bekabeling is een van de eerste dingen die in een datacenter wordt aangelegd. Mede daardoor is het vaak vrij lastig om in een later stadium nog aanpassingen aan te brengen”, vertelt Vieira. “Daarom is het cruciaal dat we bij het ontwerpen van een bekabelingsinfrastructuur heel goed kijken naar de actieve apparatuur die toegepast zal worden. Daarbij is het belangrijk dat we ons realiseren dat deze actieve apparatuur in de regel iedere drie jaar wordt vervangen door een nieuwe generatie. De bekabeling die wordt toegepast om deze apparatuur met elkaar te verbinden, moet dus dat soort generatiewisselingen aan kunnen. Dat is mogelijk als je heel duidelijk in kaart brengt welke actieve apparatuur een datacenter of IT-afdeling nu gebruikt en welke groeipaden zij voor de eigen infrastructuur gepland hebben.”

Wie een dergelijke aanpak volgt, zal ontdekken dat goed gekozen bekabeling gemakkelijk twee of drie generatiewisselingen van actieve apparatuur mee kan. Daarbij moet dan niet alleen gekeken worden naar de vraag of de gekozen bekabeling de gewenste snelheden en capaciteiten aan kan, maar is ook de levensduur van de bekabeling zelf van belang. Vieira: “De garantie die CommScope biedt op gecertificeerde systemen waar gestructureerde bekabeling is geïnstalleerd, bedraagt 25 jaar. Dat is dus ruim voldoende voor dit soort generatiewisselingen aan de kant van actieve apparatuur.”

Overigens speelt deze overweging niet alleen bij datacenters, maar ook bij de kantoorgebouwen die IT-afdelingen eveneens van bekabeling moeten voorzien. Vieira licht toe: “Vaak gaat het om gehuurde gebouwen waarin reeds bekabeling aanwezig is. De nieuwe huurder wil liefst de bestaande bekabeling kunnen hergebruiken. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het dus erg belangrijk dat de eigenaar van het gebouw slimme keuzes maakt bij het aanleggen van de bekabeling. Kies niet zozeer voor de laagste kosten, maar kijk vooral naar de verhuurbaarheid van het gebouw. Een gebouw waarin de bekabeling hergebruikt kan worden, is natuurlijk aantrekkelijker voor een bedrijf dat een nieuw kantoorgebouw zoekt, dan een pand waarin de gehele bekabelingsinfrastructuur vervangen dient te worden – vaak op kosten van de nieuwe huurder.”

Hierbij speelt nog een overweging. Vieira: “In het verleden werden netwerkkabels uitsluitend gebruikt voor het transporteren van data. Maar tegenwoordig kunnen we dezelfde kabelinfrastructuur ook gebruiken om stroom te leveren. Daarnaast sluiten we steeds meer soorten apparatuur aan op het netwerk. Denk aan Zigbee-sensoren voor allerlei smart toepassingen in een gebouw – of het nu om een datacenter of een kantoorgebouw gaat. Het is belangrijk dat bij het aanleggen van een bekabelingsinfrastructuur hier rekening mee gehouden wordt.”

Compatibiliteit is eveneens een punt dat Vieira wil benoemen: “Is in een datacenter of gebouw nieuwe bekabeling nodig, dan is het cruciaal dat bestaande toepassingen gebruik kunnen maken van deze infrastructuur. Soms zitten daar toepassingen bij die al flink wat jaren oud zijn, maar die nog steeds grote waarde hebben voor de organisatie. Er moet dus sprake zijn van ‘backwards compatibility’. Hoever die backwards compatibility moet gaan, is uiteraard afhankelijk van de specifieke situatie van de organisatie. Dat is voor ons als CommScope daarom een belangrijk ontwerpcriterium: we willen niet dat organisaties die een nieuwe bekabelingsinfrastructuur aanleggen gedwongen worden allerlei andere apparatuur te vervangen. Dat leidt tot onnodig veel kosten en – ook heel belangrijk – onnodig veel eWaste.”

 

Dossiers
Meer over
Lees ook
Betere infrastructuurdocumentatie maken

Betere infrastructuurdocumentatie maken

In de wereld van IT-systemen en infrastructuurdocumentatie worden vaak termen als 'single pane of glass', 'single source of truth', 'golden source' en 'zero touch documentation' gebruikt., schrijft David Cuthbertson in een artikel op LinkedIn. Cuthbertson is een specialist op het gebied van het documenteren en visualiseren van onder andere IT- en bekabelingsinfrastructuren.

China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...