Interesse in open source-energieprojecten? Duits onderzoek onderzocht 388 projecten

miha-meglic-p7Bfwn_VKRQ-unsplash

Het moderniseren en transformeren van de energievoorziening is ook voor de datacenterindustrie cruciaal. Een belangrijke vraag hierbij is wat nieuwe en innovatieve technologieën te bieden hebben op dit gebied. Dat maakt een recent onderzoek uitgevoerd in Duitsland extra interessant. De Duitsers hebben namelijk de groeiende beweging van open source-software in de energiesector in kaart gebracht.

Onderzoekers van het Instituut voor Automatisering van Complexe Energiesystemen aan de RWTH Aken Universiteit en het Fraunhofer Instituut voor Toegepaste Informatietechnologie hebben maar liefst 388 open source-projecten in de energiesector verzameld en geanalyseerd om een overzicht te bieden van de huidige stand van zaken in het landschap van open source-software.

Met de snelle digitalisering van de stroomnetwerken en de adoptie van innovatieve softwareoplossingen als cruciale factoren voor een succesvolle energietransitie, richt dit onderzoek zich op de mogelijkheden van open source-software. In andere sectoren, zoals datacenters, telecommunicatie en cloud computing, heeft open source-software al bewezen hele industrieën te kunnen transformeren door de ontwikkeling te versnellen, de ontwikkelingskosten te verlagen en tegelijkertijd hoge niveaus van stabiliteit, interoperabiliteit en beveiliging te bereiken.

Desondanks heeft de energiesector open source-software nog niet (volledig) omarmd. Dit heeft wellicht te maken met de stevige positie van de gevestigde softwareproducten. Bovendien is de energiesector van nature behoudend vanwege - onder andere - de gewenste veiligheid. Zorgen over beveiliging en het verlies van concurrentievoordeel kunnen stakeholders bovendien terughoudend hebben gemaakt om gegevens met betrekking tot hun infrastructuur vrij te geven.

Het Duitse onderzoek toont echter aan dat de meerderheid van de open source-projecten op energiegebied momenteel wordt aangejaagd door academische bijdragen. Toch spelen commerciële spelers ook een rol en zijn er positieve voorbeelden van samenwerking tussen beide groepen, voornamelijk met betrekking tot standaardisatie.

De analyse van beide instituten wijst op een groeiend momentum voor open source-software in de energiesector in de afgelopen jaren. De meeste projecten voldeden aan goede praktijken voor licenties en Python was daarbij veruit de meest relevante programmeertaal.

Desondanks komen de Duitsers met de aanbeveling om samenwerking tussen industrie en academische wereld verder te bevorderen, omdat de meerderheid van de projecten nog steeds door de academische wereld wordt geleid. Een analyse van de samenstelling van de open source communities toont weinig overlap tussen de gemeenschappen van door de industrie ‘gerunde’ projecten en die van projecten die voortkomen uit de academische wereld. De onderzoekers stellen voor om bestaande prikkels voor open source-activiteiten voort te zetten en te versterken, terwijl de industrie gemotiveerd moet worden om zich naar open source te bewegen door succesverhalen te presenteren.

Meer over
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter