IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

Iceberg by Annie Spratt

Iceberg Data Lab, een van oorsprong Franse startup, speelt een nog weinig bekende maar desondanks belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van milieu-gerelateerde gegevens, een domein dat steeds belangrijker wordt voor een breed scala aan sectoren, waaronder datacenters en de partijen die datacenters financieren.

De onderneming, die in 2019 van start ging, richt zich op het meten en monitoren van milieugerelateerde indicatoren en het bieden van integrale lifecycle-analyses. Daarbij richt men zich onder andere op investeerders die meer informatie nodig hebben over het beoordelen van de prestaties van bedrijven en de risico’s die zij lopen op het gebied van hun milieu-footprint.

Onlangs heeft Iceberg Data Lab, ook bekend als IDL, met succes een investering van 10 miljoen dollar opgehaald in een Serie A financieringsronde. Met de toenemende regelgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de EU Deforestation Regulation (EUDR) van de Europese Unie, evenals de aanbevelingen van de Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD), groeit de vraag naar nauwkeurige en betrouwbare milieu-informatie.

IDL's aanbod omvat meetgegevens zoals de Carbon Footprint, Science-Based 2°C Alignment (SB2A), Corporate Biodiversity Footprint (CBF), Positive Contribution en Green Scores. Vooral IDLs Corporate Biodiversity Footprint is bekend ind e financiële sector en wordt daar breed ingezet.

De financieringsronde werd geleid door venture capital-firma Beringea, in samenwerking met MAIF Avenir, AXA Investment Managers en bestaande investeerders. Matthieu Maurin, CEO en medeoprichter van IDL, benadrukt het belang van deze financiering en de ambitie om klanten te ondersteunen in hun transitie naar duurzaamheid, met als doel de negatieve effecten van klimaatverandering te verminderen en biodiversiteitsverlies tegen te gaan.

IDL onderscheidt zich naar eigen zeggen door het koppelen van gedetailleerde milieugegevens aan uitgebreide, door AI gestuurde oplossingen, die essentieel zijn voor financiers, maar ook eigenaren van bedrijven zoals datacenters.

Lees ook
ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

Generatieve AI, een technologie die met behulp van machine learning algoritmes nieuwe content kan creëren, speelt een steeds grotere rol in de transitie naar duurzaamheid. Dit komt naar voren in een recent rapport van ABN AMRO, waarin de veelzijdige toepassingen en de impact van deze technologie op het gebied van duurzaamheid worden belicht.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenter1