Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

ben-wicks-Ia-qPL-HQdA-unsplash

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van een innovatieve nucleaire brandstoftechnologie: TRISO (TRi-structural ISOtropic) brandstof. Deze discussie benadrukt niet alleen de voordelen van TRISO-brandstof, maar roept ook de vraag op waarom deze optie niet breder wordt overwogen voor het van elektriciteit voorzien van datacenters, een sector die wereldwijd een steeds grotere energiebehoefte kent.

TRISO-brandstof vertegenwoordigt een doorbraak in de nucleaire technologie, zeggen de voorstanders, en is ontworpen met een hoge mate van veiligheid en efficiëntie. Deze micro-ingecapsulde brandstof is bestand tegen omstandigheden die de meeste andere brandstoftypes zouden compromitteren. De brandstofdeeltjes, ter grootte van een maanzaad, bestaan uit een kern van uranium, koolstof en zuurstof, omhuld door drie beschermende lagen die naar verluidt een uitzonderlijke insluiting van splijtproducten bieden. Dit minimaliseert het risico op radioactieve lekkage aanzienlijk.

Een van de meest opvallende kenmerken van TRISO-brandstof is de capaciteit om hoge temperaturen te weerstaan, tot wel 1800 graden Celsius. Dit overtreft de operationele limieten van traditionele nucleaire brandstoffen en waarborgt dat TRISO-brandstof zijn structurele integriteit behoudt zonder te smelten. Deze kritische veiligheidsfunctie zal de kans op nucleaire ongevallen aanzienlijk verminderen.

De voordelen van TRISO-brandstof omvatten dus een verbeterde veiligheid door robuuste inkapseling van radioactieve materialen, hoge temperatuurprestaties die een hogere efficiëntie in nucleaire reactoren mogelijk maken, en veelzijdigheid waardoor het geschikt is voor diverse reactorontwerpen. Deze aspecten maken TRISO-brandstof tot een aantrekkelijke optie voor de toekomst van nucleaire energie. Het is volgens voorstanders daarmee zeer geschikt voor lokale toerpassingen bij onder andere datacenters.

Op internationaal niveau wordt TRISO-brandstof al erkend en toegepast. In de Verenigde Staten speelt X-energy een cruciale rol in de ontwikkeling van TRISO-brandstoftechnologie door te werken aan een geavanceerde hogedruk-gasgekoelde reactor die deze brandstof gebruikt. BWX Technologies draagt ook bij door TRISO-brandstof te vervaardigen voor gebruik in verschillende geavanceerde reactorontwerpen. Buiten de VS heeft China aanzienlijke vooruitgang geboekt met zijn HTR-PM-project, terwijl Zuid-Afrika, Duitsland en Japan eveneens bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling en het testen van TRISO-brandstof.

De discussie op LinkedIn, zoals aangevoerd door Tony Grayson, is zoner twijfel relevant voor datacenters en andere kritieke infrastructuren. Ondanks de vooruitgang en het potentieel van TRISO-brandstof, blijft de vraag bestaan waarom deze innovatie niet breder wordt besproken als een serieuze optie voor de toekomst van energievoorziening, vooral in een tijd waarin de vraag naar schone en betrouwbare energiebronnen alleen maar toeneemt. Het is essentieel dat deze discussies doorgaan en dat de mogelijkheden van nucleaire energie, in het bijzonder met innovaties zoals TRISO, verder worden verkend en ontwikkeld.

Lees ook
Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.