Google gaat Amerikaanse datacenters voor 100% op duurzame energie laten draaien

shutterstock_331527050

Google bouwt een datacenter in het Amerikaanse Clarksville, Tennessee in een voormalig fabriek voor halfgeleiders. Het datacenter gaat vanaf de opening voor 100% draaien op duurzame energie.

De lokale overheid in Tennessee maakt bekend dat Google een deal heeft gesloten met de Tennessee Valley Authority (TVA) voor de afname van duurzame energie. Google gaat via de TVA op zoek naar geschikte duurzame energieprojecten waarvan de energie kan worden afgegeven aan het lokale energienetwerk in Tennessee. Het datacenter in Clarksville wordt vervolgens aangesloten op ditzelfde energienetwerk.

In totaal zou Google zo’n 600 miljoen dollar in het project willen investeren. Veel onderdelen van de halfgeleider fabriek zouden in het datacenter kunnen worden hergebruikt. Andere delen zijn niet bruikbaar en worden daarom opnieuw ontworpen. Het datacenter wordt het achtste datacenter van Google in de Verenigde Staten. Wereldwijd beschikt Google over 14 datacenters. In Nederland bouwt de IT-gigant een datacenter van 120 megawatt in de Eemshaven in Groningen

Dossiers
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.