Google bouwt groot datacenter in de Eemshaven

datacenter2

Google gaat een datacenter bouwen in de Eemshaven. Het bedrijf investeert honderden miljoenen euro's in het datacenter. Het project levert in de provincie Groningen naar verwachting een flinke hoeveelheid extra banen op.

De Telegraaf meldt dat Google al sinds de zomer van 2012 op zoek is naar een geschikte locatie voor de bouw van een nieuw groot datacenter. De keuze is nu dus gevallen op de Eemshaven in Groningen. Het gaat om een datacenter van maar liefst zeventig voetbalvelden groot en een capaciteit van 120 megawatt.

Impuls voor werkgelegenheid

De komst van het datacenter wordt naar verwachting vandaag aangekondigd in bijzijn van minister Kamp. Het project geeft de werkgelegenheid in Groningen een flinke impuls. In totaal zouden tussen de 100 en 200 nieuwe banen worden gecreëerd. Daarnaast zorgt het project ook indirect voor extra werkgelegenheid. Denk hierbij aan beveiligingsmedewerkers die de locatie gaan beveiligen, maar ook aan taxichauffeurs die bezoekers naar het datacenter rijden.

Google beschikt al langer over een datacenter in de Eemshaven. Dit datacenter heeft een vermogen van 20 megawatt en werd in 2008 gebouwd. Het nieuwe datacenter in de Eemshaven krijgt maar liefst zes maal zoveel vermogen.

Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.