Frankfurt legt datacenters aan banden

Frankfurt Skyline

Eind maart hebben de wethouders voor ruimtelijke ordening en economische zaken van Frankfurt bekend gemaakt dat de stad de regels voor de vestiging van datacenters aanscherpt. Vanuit de sector is veel kritiek op de plannen.

Frankfurt is een van de belangrijkste datacenterregio’s van Europa. Afhankelijk van de gekozen methodiek is het zelfs de grootste van de EU. De groei is laat op gang gekomen, maar heeft zeker door Brexit een versnelling laten zien die menigeen heeft verrast.

Het gevolg van die groei was al enige tijd zichtbaar voor de sector, sinds ruim een jaar is ook de lokale politiek zich meer voor het onderwerp gaan interesseren. De reden is, net als in Amsterdam, de vrees dat de vraag naar stroom van datacenters zo groot is dat andere ondernemingen en de bewoners daar last van gaan ondervinden.

Ook speelt een rol dat de stad zich zorgen maakt om de impact van de gebouwen op het microklimaat van de stad. Datacenters leidden alleen al door de omvang tot lokale hotspots met een hogere temperatuur. In tegenstelling tot Amsterdam is Frankfurt geen vlak gebied waar de wind vrij spel heeft. Om de stad liggen heuvels en bergen die tot een eigen microklimaat zorgen.

Stroom, ruimtebeslag en het warmtevraagstuk zijn drie issues, de hele lijst van punten waar de stad op gaat sturen is langer. De sector is daar niet blij mee. Daar spreekt men van een defacto bouwstop per 2025 omdat er dan geen percelen meer voor datacenters mogen worden vrijgegeven.

De nieuwe eisen die de stad voor bebouwing stelt zijn daarbij redelijk overzichtelijk. Elke locatie moet ten minste voldoen aan de eisen van de “Blauer Engel”, dat is een Duitse norm voor de duurzaamheid van datacenters en serverruimtes.

Lees ook
NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft twee Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd, voor actieve en passieve glasvezelproducten. Beide documenten bevatten rekenregels waarmee fabrikanten op een gestandaardiseerde manier de milieubelasting van veelgebruikte producten in de glasvezel- en telecomindustrie in kaart kunnen brengen. De PCR’s vormen een essentiële bouwste1

Britse startup ontwikkelt processor met minimale energie- en koelingsbehoeften

Britse startup ontwikkelt processor met minimale energie- en koelingsbehoeften

Vaire Computing is een Britse startup die zich richt top een trend die ook wel 'reversible computing’ wordt genoemd. Dit concept kan leiden tot logische schakelingen (processoren en andere IC’s) die vrijwel geen energie verbruiken.

Re-Tek Ltd overgenomen door de Circular IT Group

Re-Tek Ltd overgenomen door de Circular IT Group

De Circular IT Group heeft Re-Tek Ltd overgenomen, een Britse leverancier van IT Asset Disposition (ITAD) services. De samenwerking tussen Circular IT Group en Re-Tek is niet nieuw. Volgens de partijen bestaat er al geruime tijd een succesvol partnerschap tussen de ITAD-dochteronderneming CTC van Circular IT Group en Re-Tek.