Britse startup ontwikkelt processor met minimale energie- en koelingsbehoeften

Nieuwsbericht Vaire Computing

Vaire Computing is een Britse startup die zich richt top een trend die ook wel 'reversible computing’ wordt genoemd. Dit concept kan leiden tot logische schakelingen (processoren en andere IC’s) die vrijwel geen energie verbruiken.

Dat meldt de website EEnews.

Vaire Computing ging in september 2021 van start, toen het bedrijf werd opgericht door Rodolfo Rosini in Londen. Rosini's visie is gericht op het ontwikkelen van technologieën die een significante vermindering in energieverbruik van logische circuits (IC’s en andere chips) beloven. De recente toevoeging van Andrew Sloss, een engineer met 25 jaar ervaring bij Arm, waar hij zijn loopbaan als senior principal research engineer afsloot, benadrukt de serieuze ambities van het bedrijf. De expertise van Sloss ligt in het creëren van architecturen die zich als het ware bewust zijn van de fysica vanaf de transistor. Dit is een wat abstracte omschrijving van een benadering die potentieel kan leiden tot enorme verbeteringen in thermische efficiëntie van chips.

De aanpak van Vaire Computing lijkt enigszins op die van het Amerikaanse Normal Computing, dat zich richt op thermodynamica-gebaseerde probabilistische AI. Het doel van Vaire Computing is om processoren te ontwikkelen die een ordegrootte verbetering in thermische efficiëntie kunnen bieden en daarmee het energieverbruik van chips enorm kunnen verlagen, iets wat een aanzienlijke impact kan hebben op de toekomst van computerhardware.

Om deze ambitieuze doelstellingen te realiseren, heeft Vaire Computing zich aangesloten bij de incubatororganisatie Silicon Catalyst UK. Dit partnerschap biedt ondersteuning op gebieden als financiering, industrienetwerken en technische expertise, die cruciaal zijn voor de groei van de startup.

De technologie van Vaire Computing zou een grote doorbraak kunnen betekenen, niet alleen voor de halfgeleiderindustrie, maar ook voor de bredere technologische wereld. Met een toenemende focus op energie-efficiëntie en duurzaamheid, kan de innovatieve benadering van bedrijven als Vaire Computing de weg vrijmaken voor een nieuwe generatie van energiezuinige en milieuvriendelijke processoren.

Meer over
Lees ook
Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

Iceberg Data Lab, een van oorsprong Franse startup, speelt een nog weinig bekende maar desondanks belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van milieu-gerelateerde gegevens, een domein dat steeds belangrijker wordt