Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

american-public-power-association-VuR4oHZ3ucc-unsplash

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcelona gevestigde Flexidao op zijn website.

De samenwerking tussen Flexidao en Google laat zien hoe een digitaal platform kan worden ingezet om het beheer van elektriciteit te stroomlijnen. Dit project toont ook de snelle vooruitgang in de haalbaarheid van 24/7-meting en -validatie van koolstofvrije energie (CFE) door de creatie en grootschalige inzet van tijdgebonden energie-attribuutcertificaten (T-EACs).

Google streeft ernaar om tegen 2030 24/7 koolstofvrije energie te realiseren. Dit doel omvat het monitoren van gedetailleerde elektriciteitsgegevens en T-EAC's, die de generatie en handel in schone energie op uurbasis valideren. De samenwerking met Flexidao stelt Google in staat om zijn wereldwijde koolstofvrije energieportfolio te volgen en te valideren, wat meer transparantie biedt op weg naar het genoemde doel.

Flexidao begon in 2021 met een pilot voor Google in Denemarken, Ierland en Nederland. Dit omvatte automatische toegang tot per uur gemeten gegevens van elektriciteitsverbruik en -opwekking uit schone elektriciteitscontracten via het CFE Inventory Tool van Flexidao. Deze gegevens waren cruciaal voor het omzetten van Energie-Attribuutcertificaten (EACs) in T-EACs, volgens de EnergyTag-standaard.

Na het succes van deze pilot breidde Flexidao zijn werk met Google uit over de EMEA-regio en is men nu wereldwijd actief. Voor de wereldwijde uitrol stroomlijnt Flexidao de gegevensverzameling door bronnen voor elektriciteitsgegevens te identificeren bij nationale gegevenshubs, nutsbedrijven en netbeheerders. Flexidao is ook geïntegreerd met Google BigQuery om de gegevensverzameling verder te verbeteren en werkt samen met ElectricityMaps om op uurbasis CO2-uitstootfactoren in de software op te nemen.

De dienst van Flexidao biedt verschillende voordelen. Denk aan automatisering van terugkerende, arbeidsintensieve taken zoals gegevensverzameling en kwaliteitsborging. De tool centraliseert Google's portfolio van hernieuwbare energiecontracten, meetgegevens en certificaten op een uniform platform, wat het beheer, toezicht en optimalisatie op uurbasis vereenvoudigt. Bovendien biedt het platform meer zichtbaarheid in de uren waarin Google afhankelijk is van koolstofintensieve elektriciteit, wat cruciaal is voor het volgen van T-EAC's en het bereiken van ambitieuze emissiereductiedoelstellingen.

Een belangrijk voordeel is de adoptie van een EAC-beheer- en verificatieproces. Flexidao werkt samen met EAC-registers om de handmatige taak van het compileren, terugnemen en vergelijken van EAC's met meter-/factuurgegevens te stroomlijnen voor beter toezicht en beheer van EAC-portfolio's.

Als lid van het Google Cloud Ready Sustainability-ecosysteem zal de CFE Inventory-software van Flexidao in 2024 beschikbaar zijn op de Google Cloud Marketplace.

Lees ook
Microsoft drijft prototype datacenter volledig aan met methaangas

Microsoft drijft prototype datacenter volledig aan met methaangas

Microsoft opent een prototype datacenter dat volledig wordt aangedreven met methaangas. Het datacenter in Cheyenne in het Amerikaanse Wyoming neemt dit methaangas af van een nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie. Dit meldt Wyoming Business Report. Het datacenter heeft een vermogen van 200 kW. Het datacenter bestaat uit een container waarin een h1

Google gaat datacenter aandrijven met windenergie

Google gaat datacenter aandrijven met windenergie

Google gaat een datacenter in het Amerikaanse Oklahoma voor een belangrijk deel voorzien met windenergie. Hiervoor heeft het bedrijf een contract gesloten met een windmolenpark. Het Amerikaanse IT-bedrijf maakt de overeenkomst bekend in een blogpost, waaruit blijkt dat Google in totaal de beschikking krijgt over 48 megawatt aan windenergie. Ter ve1

Minister Kamp geeft aftrap voor bouw Google-datacenter in Eemshaven

Minister Kamp geeft aftrap voor bouw Google-datacenter in Eemshaven

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft gisteren de aftrap gegeven van de bouw van het nieuwe Google-datacenter in de Groningse Eemshaven. Google investeert in vier jaar tijd 600 miljoen euro in het project. In totaal moeten 150 nieuwe vaste banen in de regio worden gecreëerd. Minister Kamp verwacht dat het niet blijft bij deze 150 vaste ba1