Minister Kamp geeft aftrap voor bouw Google-datacenter in Eemshaven

090716_datacenter

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft gisteren de aftrap gegeven van de bouw van het nieuwe Google-datacenter in de Groningse Eemshaven. Google investeert in vier jaar tijd 600 miljoen euro in het project. In totaal moeten 150 nieuwe vaste banen in de regio worden gecreëerd.

Minister Kamp verwacht dat het niet blijft bij deze 150 vaste banen en indirect ook werkgelegenheid wordt gecreëerd. Op het hoogtepunt moet het datacenter de komende jaren voor zo'n 1.000 mensen werkgelegenheid bieden. Naar verwachting wordt de eerste fase van het datacenter begin 2016 in gebruik genomen. De bouw van de volledige locatie moet in 2017 zijn afgerond.

960 Gigawatt

Het datacenter moet ruimte gaan bieden aan tienduizenden servers van Google en verbruik jaarlijks naar verwachting zo'n 960 gigawatt aan energie. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van maar liefst bijna 400.000 huishoudens. Google heeft al bekend gemaakt in de toekomst gebruik te willen maken van duurzame energie. De Eemshaven zou hiervoor mogelijkheden bieden.

Het datacenter wordt gerealiseerd op een terrein van ruim veertig voetbalvelden groot. Het havenbedrijf Groningen Seaports heeft voor een onbekend bedrag 50 hectare bouwgrond aan Google verkocht. De locatie in de Eemshaven is voor Google onder andere interessant door het feit dat één van de transatlantische datakabels voor dataverkeer tussen Amerika en Europa in de Eemshaven aan land komt.

Dossiers
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.