Europese strategie voor ruimtevaart en veiligheid vereist groot aantal nieuwe edge- en andere faciliteiten

space ruimte heelal

De Europese Commissie heeft onlangs de allereerste EU-ruimtestrategie voor security en defensie ontwikkeld. Dit is een reactie op de identificatie van de ruimte als een strategisch domein in het Europese Strategisch Kompas. Realiseren van de plannen die in deze strategie naar voren komen, is goed nieuws voor de ontwikkelaars en toeleveranciers van datacenters en edge-faciliteiten.

In de huidige geopolitieke omstandigheden onderneemt de EU nu actie om haar hulpmiddelen in de ruimte te beschermen, haar belangen te verdedigen, vijandige activiteiten in de ruimte af te schrikken en haar strategische houding en autonomie te versterken. Dat is de kern van de nu aangekondigde strategie.

De strategie schetst de ruimtevaartcapaciteiten en de belangrijkste bedreigingen in de ruimte die Europese systemen in de ruimte - denk aan satellieten - en hun grondinfrastructuur in gevaar brengen. Om het gemeenschappelijke begrip van dreigingen in alle lidstaten te vergroten, zal de Europese Commissie een geheime jaarlijkse analyse van het dreigingslandschap op EU-niveau opstellen, op basis van de inlichtingen van de lidstaten.

De EU werkt aan een eigen ‘space law’, maar heeft ook de oprichting van een Information Sharing and Analysis Centre (ISAC) in voorbereiding. Ook kijkt men nadrukkelijk naar het versterken van de technologische soevereiniteit van de EU en de zogeheten bevoorradingszekerheid voor ruimtevaart en defensie te waarborgen in nauwe samenwerking met het Europees Defensieagentschap en het Europees Ruimteagentschap (ESA).

De strategie beoogt ook om twee pilots te starten. Deze zullen gericht zijn op het verbeteren van de bewustwording van dreigingen, waarbij zal worden voortgebouwd op de capaciteiten van de lidstaten. Ook komt er een nieuwe overheidsdienst voor aardobservatie, maar dan gericht op het waarnemen en analyseren van dreigingen. Hierbij zal worden voortgeborduurd op projecten als  Copernicus.

Hoewel de plannen nog nadere uitwerking behoeven, is duidelijk dat deze aankondiging goed nieuws is voor leveranciers aan de Europese digitale infrastructuur. Europa wil in de ruimte veel zelfstandiger kunnen opereren dan nu het geval is en heeft daarvoor een drastische uitbreiding van zijn digitale infrastructuur nodig. Of het nu gaat om lanceerfaciliteiten, grondstations, satellietverbindingen of datacenters en edge-faciliteiten voor het verwerken van de enorme hoeveelheden data die moet dit soort projecten gepaard gaan.

Illustraties gemaakt met Bing Image Creator

Meer over
Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.